Манекен Пис става екологично отговорен

16:30, 06 апр 19 / Свят 25 1245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Един от символите на белгийската столица - Манекен Пис (Пикаещото момченце), става "екологично отговорен" и водата от фонтана ще е в затворена мрежа, вместо да изтича в канализацията, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Досега в канализацията дневно от статуята изтичаха от 1500 до 2500 л вода - колкото консумират четири-пет брюкселски домакинства.
 
"Искаме да водим истинска политика за ограничаване на разхищенията - каза Беноа Елингс, заместник-кмет по въпросите на климата и спорта.

Операцията срещу разточителното използване на водата за прочутата статуя, висока 55,5 см, за него е идеална възможност да бъдат призовани хората към отговорно поведение.

"Искаме да кажем на жителите на Брюксел, на белгийците и на всички европейци: "Ако Манекен Пис може вече да не разхищава питейната вода, и вие можете да го направите". Манекен Пис стана екологично отговорен, станете и вие!". 

Според някои архиви фонтанът с Манекен Пис е създаден през 14-и век. Бронзовата статуя обаче е от 1619 г. Оригиналът от половин век се пази в музей, а във фонтана е поставено копие.
 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама