Избраха единодушно Боян Дуранкев за водач на листата на "Коалиция за България"

15:30, 06 апр 19 / Политика 25 1685 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Икономистът Боян Дуранкев е определен единодушно за водач на листата на "Коалиция за България". Това съобщи лидерът на АБВ Румен Петков след заседание на политическия съвет на обединението, предава "Фокус".

Той каза още, че се обсъждат повече от 40 кандидатури за евродепутати. Те са предложени от седемте партии, които са част от коалицията.

"Всички те са с висше образование. От тях 10 са представители на академичната общност, хабилитирани лица. В това число 7 преподаватели във висши учебни заведения. Направили сме много добър баланс като териториално представителство, възрастово участие и практически възможност да са гарантира равнопоставеността на двата пола в листата", каза още Петков.

В края на март той обяви създаването на "Коалиция за България", която ще участва в евроизборите. Освен АБВ в обединението са още "Обединен блок на труда Български лейбъристи", "Българска партия Либерали", "Възраждане на Отечеството", "Българска левица", "Движение за социален хуманизъм" и политически движение "Социалдемократи".

След обявяването на името на коалицията лидерът на БСП Корнелия Нинова реагира, като обяви, че създателят на АБВ Георги Първанов се опитва да се върне в политиката през задния вход, като краде името на собствената си партия, за да помогне на нейния опонент. Както е известно, новото обединение взима ползваното повече от десет години от БСП и няколко малки партии име "Коалиция за България". С него Георги Първанов спечели президентските избори прз 2001 г., а социалистите - парламентарните избори през 2005 г., когато Сергей Станишев стана премиер.

Нинова: По-голямо унижение за Георги Първанов едва ли може да има

Името на водената от БСП лява коалиция бе сменено през 2014 г. по инициатива на тогавашния лидер Михаил Миков. Обединението бе преименувано на "БСП Лява България". После Корнелия Нинова кръсти коалицията "БСП за България".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама