Храните, които облекчават пролетните алергии

09:30, 06 апр 19 25 1145 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С настъпване на пролетта алергиите зачестяват. Те възникват, когато имунната ни система реагира остро на контакт с определени субстанции от заобикалящата ни среда.

Съществуват множеството алергии - към храни, към лекарства, към фактори от околната среда.

„Сезонната алергия е генетично заболяване на имунната система. Преди да помислите за лекарства е особено важно да посрещнете сезона на алергиите със здравословна диета.” Това казва Майк Трингейл, вицепрезидент на американската Фондация за борба с астмата и алергиите, цитиран от сп. Time. 
 
Ако алергенът попадне в носната лигавица или бронхите, той причинява алергична хрема или бронхиална астма, а когато направи контакт с кожата, се получават дерматити, обриви, екземи.Ето кои са храните, които облекчават пролетните алергии.

Ядки

Те са добър избор заради високото съдържание на магнезий и витамин Е. Магнезият облекчава пристъпите на астма, като разтваря бронхите и отпуска дихателните мускули, а витамин Еповишава имунитета и защитава организма от свободните радикали, причиняващи възпаления и увреждане на тъканите. 

Ябълки

Изследвания показват, че хората, които редовно консумират ябълки, са подложени на по-малък риск от алергии и астма. Те са богати на кварцитин – флавоноид с противовъзпалителни свойства. Количеството му е най-голямо в кората им. В нея е високо и съдържанието на полифеноли – още един тип антиоксиданти.

Риба

Мастните киселини Омега-3, съдържащи се в морските храни, имат естествено противовъзпалително действие и повишават имунната защита. Според д-р Уилям Сиърс, автор на книгата „Ефектът Омега-3”, най-доброто лекарство за сезонните алергии е редовната консумация на риба. 

Червено грозде

Кожата му е богата на антиоксиданти и ресвератрол – съставка с противовъзпалително действие. Лозовите листа също имат свойството да облекчават възпаленията.

Домати

Те съдържат голямо количество витамин С, повишават имунитета и облекчават отоците. Съдържат антиоксиданта ликопен. Учени от университета в Тел Авив са установили, че 30 милиграма от него на ден повишава с 45% защитата на организма срещу астматични пристъпи.

Патладжаните, краставиците и грахът също са сред препоръчваните зеленчуци. Богати на антиоксиданти са горските плодове, бобовите растения и картофите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама