Уличиха зам.-шефа на КПКОНПИ за съмнителна сделка с апартамент и тераса

20:40, 05 апр 19 25 1629 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Зам.-председателят на КПКОНПИ Антон Славчев заедно със свои близки е купил тераса от над 200 квадрата за по-малко от 40 000 лева. Към нея той декларира и апартамент в столичния квартал "Хиподрума" срещу 18 000 лева, предаде Би Ти Ви.

"Галъп": 55% смятат, че в "Апартаментгейт" има и морален, и законов проблем.

Сделките за апартамента и терасата, придобита заедно с негови близки, са през 2010 и 2011 г., когато Славчев работи в Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС). В момента той вече оглавява антикорупционния орган и е натоварен с проверките на политиците, придобили евтини апартаменти от „Артекс”.

Той придобива правото на строеж за 63 кв.м в сграда срещу сумата от близо 19 000 лева.

Славчев е заместник-шеф на антикорупционния орган, а в имуществената си декларация обявява вече като собствен същият апартамент от 63 квадрата, придобит обаче на същата цена, на която е купил само правото на строеж - 18 600 лева. Или по 151 евро за квадрат.

И шефът на Националното следствие излезе в отпуск заради ''Апартаментгейт''

Адвокат Грета Ганева обяснява, че в декларацията на Славчев липсва информация. „Стойността, която е посочена, е единствено за придобитото право на строеж, но не и за изграждането им и съществуването им. Когато имало степен на завършеност, лицето е следвало да декларира тази степен и съответната цена на завършеност. Липсва разликата - липсва икономическата стойност на обектите. Много е вероятно да се установи, че доходите на лицето съвпадат с цената, която е описана в нотариалния акт”, обясни Грета Ганева.

Година след сделката за право на строеж Антон Славчев и негови близки купуват тераса с площ от 243 кв.м, чиято продажна цена е в размер на 39 486 лева. Цената е 5пет пъти по-ниска от данъчната оценка в нотариалния акт. Данъчната оценка на продавания недвижим имот е в размер на 216 419 лева. Простата сметка показва, че терасата е излязла по 83 евро за квадрат.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама