ЦИК дава три милиона лева за фирма, която да обработи изборните резултати

18:50, 05 апр 19 / Политика 25 477 Topnovini
1

Конкурс за избор на изпълнител, който да извърши компютърна обработка на изборните резултати от вота за Европейския парламент (ЕП) обяви Централната избирателна комисия (ЦИК). Прогнозната цена на поръчката е 3 млн. лв. с ДДС.

Предложенията ще се приемат от 12-ти април до 16 часа на 15-ти април в ЦИК, а отварянето им ще е половин час след изтичане на крайния срок.

Избраният изпълнител има за задача да извърши компютърна обработка в РИК и ЦИК на резултатите от гласуването за членове на ЕП от България, които ще се проведат на 26 май, включително и от машинното гласуване.

Негова задача ще е също да излъчи заседанията на РИК в реално време на сайта на съответната комисия, да провери списъците на кандидатските листи, застъпници, наблюдатели и анкетьори. Той трябва да поддържа интернет страниците на РИК в активния изборен период и да издава бюлетина на ЦИК и решенията й, свързани с обработката на резултатите.

Междувременно от ЕП обявиха, че създават уебсайт за резултатите от изборите, който съдържа всички резултати от минали европейски избори и е вече достъпен на всички официални езици на ЕС. Уебсайтът ще бъде актуализиран в реално време във вечерта на изборите на 26 май с общите резултати от Европейските избори, включително национални разбивки, като подробностите ще се изпращат от националните органи.

В него ще може да се провери състава на всички предишни Европейски парламенти преди 1984 г., с разбивки от националните партии и политическите групи от 1979 г. и всички резултати на национални ниво от 2009 г. насам. Сайтът също предлага информация относно тенденции в европейските избори, като например балансираното представителство на половете.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани