Нинова към Борисов: Кой реши България да е срещу Кьовеши?

17:10, 05 апр 19 / Политика 25 2245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерът на БСП Корнелия Нинова публикува въпрос към премиера Бойко Борисов: "Кой държавен орган и с какъв акт е решил България да гласува против избора на румънката Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор?".

Вчера Съвета на Европейския съюз препотвърди подкрепата си за френския кандидат Жан-Франсоа Бонер с мотива, че главният прокурор трябва да бъде опитен и независим професионалист. А представителят на страната ни за втори път е гласувал против кандидатурата на Кьовеши, която е символ на борбата с корупцията в северната съседка. Освен всичко друго тя е враг номер едно на управляващите бивши комунисти в Румъния, които всячески се опитват да саботират кандидатурата ѝ - включително със забрани да напуска страната и говори пред медиите. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова вече се обяви в подкрепа на Кьовеши и срещу позицията на партия от семейстовото на ПЕС, докато управляващите явно са инструктирали представителя ни в Съвета на ЕС да гласува против нея.

Ето какво написа председателят на Столетницата на личния си фейсбук профил:

Предстои избор на европейски главен прокурор. Имам един въпрос към премиера Борисов: кой български орган, коя държавна институция, кога и с какъв акт реши България да гласува в Съвета против кандидатурата на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор?

Европейската комисия и Европейският парламент застават зад нея. Съветът на ЕС е против, в това число и България.

Защо, господин премиер? Страх?

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама