Нови сблъсъци край бежански лагер до Солун

14:30, 05 апр 19 / Свят 25 193 Topnovini
1
2
3
4

Нови сблъсъци избухнаха между нелегални мигранти и силите на реда край лагера "Диавата", недалеч от Солун. Няколко десетки жени се опитаха да пробият полицейския кордон, но бяха върнати обратно в бежанския лагер.

Местният сайт "Селео" съобщи, че движението в района на Симмахики Одос е било блокиран напълно за известно време. Силите на реда са разположени около лагера, където има над 500 нелегални мигранти, включително семейства с малки деца.

Вчера се стигна до сблъсъци след като няколкостотин мигранти напуснаха лагера с цел да достигнат македонската граница. Полицейски части успяха да ги спрят като използваха сълзотворен газ. Мигрантите бяха подлъгани от публикации в социалните мрежи, където се твърдеше, че може да достигнат свободно до границата.

Повечето от мигрантите вече са поискали убежище в Гърция, но искат да стигнат до границата със Северна Македония, на 60 км от тях, и да се опитат я преминат.

Агенцията за бежанците на ООН осъди призивите в социалните медии, подчертавайки, че нелегалното преминаване на границата е рисково и опасно. В декларация, в която се предупреждава за фалшива информация и слухове в социалните медии, Върховният комисарят на ООН за бежанците заяви, че не окуражава нередовни движения и отбеляза, че държавите имат право да охраняват границите си.

Над 70 000 мигранти са блокирани в Гърция след затварянето на границите през 2016 г. и споразумението между ЕС и Турция, целящо да спре миграционния поток, отбелязва АП.

"Призовавам тези хора веднага да се върнат в приемните центрове", заяви пред гръцката държавна телевизия ЕРТ министърът по миграцията Димитрис Вицас.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 220 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.