Безплатно приложение спасява животи преди линейката да дойде

17:00, 05 апр 19 25 2422 Шрифт:
Християна Димитрова Автор: Християна Димитрова

Основателят на iHELP Андраж Огоревц на два пъти е щял да изгуби своя брат, чакайки линейката повече от 40 мин. Провокиран от случилото се той прави проучване и установява, че времето за пристигане на линейка е прекалено дълго и много хора не успяват да оцелеят, защото няма кой да им окаже първа помощ. Започва да обмисля идеи как да подобри условията на живот в страната си и заедно със свои колеги създават iHELP.

На едно изложение в Лондон, Христо Христов чува презентация на Андраж. Остава очарован от идеята на проекта и предлага на Андраж да интегрира и развие проекта в България. И така Христо се прибира в България и създава iHELP - Bulgaria. Той посвещава времето си в развитието на проекта и изграждането на първата мрежа за взаимопомощ в страната ни, вярвайки, че така ще подобри качеството на живот на българите и ще спомогне за създаването на социално-отговорно и устойчиво общество.

iHELP е напълно безплатно приложение, с което всеки може да получи първа помощ от добре обучени доброволци. Нужно е да го инсталираш на мобилния си телефон и да си направиш профил с личните си данни- име, телефон, имейл. Ако някой се нуждае от помощ, натиска бутон в приложението, който алармира както 112, така и спешните контакти, и всички, които имат iHELP и са в радиус от 500 метра от него. Целта е да се реагира възможно най-бързо.

Приложението е започнало да действа първо в Габрово, но се разпространява на територията на цяла България.

''Взех решението да започна от Габрово, защото исках да покажа, че технологичен проект може да започне от по-малък град'', разказа Христо пред екипа на ТОПНОВИНИ.

''Търсим социално-отговорни компании, които да осигуряват iHELP на свои служители, на техни семейства или на други социални групи от обществото. Ние им предоставяме обучения за първа помощ, прилагане на iHELP, както и неговите абонаменти'', добави той.

Обученията главно се водят от действащи лекари от Спешна помощ или от лица, които са практици.

''Гостуваме по компании, гъвкави сме. Трябва обученията да са групови. Дадено малко общество- семейства, приятели, се свързват с нас и ние отиваме и ги обучаваме. Самото обучение отнема около 2 часа, като фокусът е върху внезапното спиране на сърдечната дейност'', добавя Христо.

''Нашият приоритет е да усъвършенстваме софтуера и да го инсталираме на максимално много мобилни устройства'', допълва Христо.

Целта на приложението е да предостави сигурност на хората. Да знаят, че ако се случи нещо, имат алтернатива, докато линейката пристигне. Да се доверят, че някой, който е в близост, може да им помогне.

Приложението работи и за хора с увреден слух. Има решение и за пенсионерите:

''Имаме решение за обикновени GSM апарати, като можем под бутон 1, 2 или 3 на телефона да програмираме услугата iHELP. Koгато се задържи бутона, се изпраща сигнал до нашия сървър и оттам алармираме спешните контакти. Въвежда се предварително зададен адрес, тъй като по-старите телефони нямат GPS.''

Генералната цел е около всеки един от нас да има поне 50 обучени човека, които да могат да помогнат, за да се преодолее страхът от липсата на знание и умение у хората.

Ако в радиус от 500 метра няма никой, който да помогне, системата на приложението продължава да търси. Ще алармира и този, който е по-далече, но целта е оказването на помощ да се случи възможно най-бързо.

Броят на мрежата за взаимопомощ е достигнала повече от 4200 потребителя. Може да се подаде сигнал както за проблеми, свързани със здравето, така и за ПТП, пожари, бедствия и грабежи.

Поли Генова е посланик на инициативата ''Пазители на сърца – мисия училища'', която има за цел за 3 учебни срока да обучи над 5000 ученика в София.

Кампанията е подкрепена и от МОН. Вече са обучени ученици от 18 училища в София. В момента също текат обучения на младежи от 14 до 19-годишна възраст. 

През това са преминали и ученици от Габрово, а обратната връзка Христо определя като значима и необходима.

Основен приоритет е обществото да се активизира и да изгради самосъзнанието, че в беда, има някой наблизо, който може да го спаси. Друга главна цел е непрекъснатото разпространение, защото едно общество е толкова силно, колкото е висока степента на взаимопомощ между отделните му членове.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама