Тереза Мей поиска от ЕС отлагане на Brexit до 30 юни

11:30, 05 апр 19 / Свят 25 1223 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският премиер Тереза Май поиска от Европейския съюз да отложи напускането на Великобритания от блока до 30 юни, като удължаването ще приключи по-рано, ако парламентът одобри споразумението за Brexit.

"Обединеното кралство предлага това удължаване да приключи на 30 юни 2019 г. Ако страните са в състояние да го ратифицират преди тази дата, правителството предлага този срок да бъде прекратен по-рано", пише Мей в писмо до председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск.

Тя отбелязlа също, че страната няма да участва в парламентарните избори на ЕС, насрочени за 23-26 май 2019 г.

По-рано тази седмица британските законодатели гласуваха с 313 на 312, за да принудят премиера Тереза Мей да договори ново удължаване по член 50 с Брюксел, за да се избегне излизането без сделка, след ЕС определи крайния срок за 12 април.

Доналд Туск предлага 12-месечно "гъвкаво" удължаване на срока за Brexit

Междувременно стана ясно, че председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск ще предложи на държавите-членки оферта към Великобритания за гъвкаво 12-месечно отлагане на Brexit, за да й се даде време да подготви урегулирано оттегляне. "Това е идея на Туск", заяви високопоставен представител на ЕС за АФП, потвърждавайки новината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама