Захариева: НАТО няма да разполага нови военни сили в Черно море

07:43, 05 апр 19 / Политика 25 1133 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След двудневни преговори НАТО реши, че няма да бъдат разполагани нови военни сили в Черно море. Алиансът обаче излезе със специален пакет от мерки, които включват засилено наблюдение и присъствие на кораби. Това съобщи във Вашингтон външният министър Екатерина Захариева, която е на среща на външните министри от Алианса по повод 70-ата годишнина от създаването му.

Първите дипломати за пореден път осъдиха и действията на Русия в Крим.

„Русия в много действия вижда провокация, но истината е, че не някой от съюзниците на НАТО, е окупирал незаконно част от друга територия. Идеята на всички е да продължаваме диалога с Русия. Планът, които приехме, потвърждава ангажиментите от 2016 г., не включва разполагането на нови сили на НАТО в Черно море. Анексирането на Крим със сигурност помени ситуацията в Черно море", каза Екатерина Захариева.

По време на форума генералният секретар Йенс Столтенберг неведнъж изрази опасения от „руската агресия“ в района на Черно море след анексирането на Крим. Той каза, че ситуацията застрашава Грузия и Украйна като подчерта, че те са независими държави, които имат право да правят свой собствен избор.

Столтенберг говори и за пакет от мерки за засилено присъствие в региона. Според министър Захариева планът не включва разполагане на нови сили в Черно море и залага на повече сътрудничество и координация с Грузия и Украйна. По думите й планът няма да доведе до допълнителни ангажименти спрямо България.

Мерките бяха обявени след като в продължение на няколко дни действията на Русия бяха представяни като едно от най-големите предизвикателства за Алианса. В обвиненията Москва видя провокация.

„Русия в много действия вижда провокация, но истината е, че не е бил някой от съюзниците в НАТО, който да е окупирал част от чужда територия и всъщност идеята на всички съюзници е да продължаваме диалог с Русия и че се надяваме този диалог, който водим в съвета НАТО-Русия да доведе наистина до смислен диалог и намаляване на напрежението. Всъщност всички това искаме“, каза Захариева за БНР.

Министър Захариева се обяви за продължаване на диалога с Кремъл, „за да се върне Русия по пътя към международното право“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама