Отменят Разпети петък като почивен ден в Австрия

19:15, 04 апр 19 / Свят 25 981 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Австрия хората, които в никакъв случай не искат да работят на Разпети петък, имаха време до днес да подадат молба до работодателя си. В преобладаващо католическата страна денят на Христовата смърт преди беше почивен само за представители на евангелската църква. След правителствено решение и гласуване в парламента от тази година Разпети петък е работен за всички, но се дава възможност за "личен празничен ден".

Протестантите и старокатолиците почиваха досега на Разпети петък в Австрия. Така те имаха един допълнителен празничен ден по закон. Това преимущество е недопустимо според Европейския съд. Така че всички в страната, независимо от религията, трябва да го ползват като почивен ден. Това доведе до протест сред фирмите. Правителството отмени почивния ден изцяло.

В новия закон е записано, че работещите могат да си определят един почивен ден, без да се споразумяват с шефа си за това. Този т.нар. личен празничен ден трябва да е заявен предварително. Срокът след приемането на поправките през март изтече днес. Броят на заявилите почивка на Разпети петък се оказва изключително малък. Вероятно защото фирмите така или иначе освобождават служителите си по-рано на църковния празник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама