Джамбазки: Пакетът "Мобилност" няма да бъде факт в този мандат на ЕП

14:51, 04 апр 19 / Политика 25 1051 Topnovini

Европейският парламент одобри на първо четене и трите промени в пакета "Мобилност", на които се противопоставят българските превозвачи.

На първо четене: ЕП прие промените в пакета "Мобилност", срещу които протестираме

Според одобрените текстове, шофьорите трябва да почиват извън кабината на камиона, да се връщат на всеки четири седмици в България, а размерът на командировъчните да бъде според държавата, в която са изпратени.

Българските евродепутати вече заявиха, че ще се опитат да предотвратят гласуването на пакета на второ четене от сегашния състав на ЕП.

Той стигна до пленарна зала, след като беше връщан няколко пъти в транспортната комисия, а българските превозвачи организираха протест срещу него два пъти - в началото на януари в Брюксел и миналата седмица в Страсбург.

 

"Половината европейски представители са против това законодателство. Това показва, че ЕП е разделен. Няма как едно такова законодателство да бъде прието. Видна е арогантността на част от западните ни колеги, те разделят ЕС съгласно своите егоистични държавни интереси. Това е нередно. Съвсем очевидни са нуждите от промени в ЕП", каза пред БНР евродепутатът Ангел Джамбазки.

"Пакетът няма да бъде факт в този мандат на ЕП, цялата битка се пренася в следващия. Затова е важно какви и колко представители изпраща всяка държава. Очевидна е нуждата от преосмисляне как се формират тези текстове".

"Не допуснахме мандат за преговори, това постигнахме днес", подчерта още Джамбазки.

"Процедурата беше нарушена поне три пъти днес. Нямахме възможност да гласуваме собствените си предложения, защото мнозинството беше решило така. Това е абсолютен диктат. Протестирахме, но те не се съобразиха. От срам и гузна съвест се обединиха и с много малки мнозинства гласуваха срещу правилника и проведоха скандално гласуване, което ще бъде обжалвано. Ще поискаме българското правителство и да поискаме да обжалва този документ в Съда на ЕС в Люксембург", добави той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!