На първо четене: Производителите на ток да преминат към пазарна цена от 1 юли

14:10, 04 апр 19 / Политика 25 1011 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 1 юли тази година производителите на ток с инсталирана мощност между 1 и 4 Mw да преминат от преференциална към пазарна цена и договор за компенсиране с премия. Не се предвижда преходен период, в който общественият доставчик да изкупува на префернциална цена електроенергията и да я предоставя след това на борсата, за което да бъде компенсиран от фонда "Сигурност на електроенергийната система".

Това реши парламентът като прие на първо четене предложените от ГЕРБ /Делян Добрев и Валентин Николов/ промени в Закона за енергетиката.

Централите, които влизат в обхвата, следва до 30 юни т.г. да подпишат договор за компенсиране с фонда, предаде БТА.

Според авторите на текстовете поправките ще осигурят допълнително количество електроенергия за повишаване ликвидността на енергийната борса като по-голямата конкуренция ще доведе до предлагането на по-голям брой продукти. Промените ще засегнат 12 броя централи с високо ефективно комбинирана производство с обща мощност 27,5 Mw и 360 веи централи с мощност 723 Mw с годишно производство на 1 500 000 мегаватчаса електроенергия, обобщи Валентин Николов.

Предвижда се да бъде въведено конкурсно начало за получаване на преференциална цена или премия от всеки новоприсъединяващ се производител на енергия чрез високоефективно комбинирано производство.

Депутатите регламентираха и възможността за поставяне на интелигентни измервателни системи и безплатен достъп до данни в реално време, което би помогнало за по-добър енергиен мениджмънт за крайните клиенти и търговците на ток. Разходите за монтиране на устройствата ще са за сметка на клиента, а уредът остава собственост на оператора.

Записани са и промени в правомощията на КЕВР, с които от новия ценови период регулаторът ще определя прогнозна месечна разполагаемост като така ще бъде дадена възможност за по-коректно планиране на необходимите количества, които да бъдат предложени на свободния пазар.

На опасенията на Рамадан Аталай от ДПС, че поставянето на смарт устройствата ще натовари много потребителите, Николов разясни, че те нямат задължителен характер. Всеки може да поиска да му се инсталира такова устройство и се поставя срок на мрежовия оператор да подмени измервателния уред, посочи той.

По думите му, с този закон продължава либерализирането на пазара, защото всички производители от 1 до 4 Mw ще излязат на българската борса и ще могат да се състезават с другите производители на ток.

Между първо и второ четене да отпаднат лобистките текстове, настоя Аталай. По думите му, либерализирането на пазара само с веитата в момента няма да даде отражение на недостига на енергия през зимните периоди. Сега казваме, че ще предоставим повече енергия на борсата, но слънцето не е тази енергия през зимата, поясни той. Аталай изрази съмнения за намеса отвън, при това не от :инистерството на енергетиката, при писането на някои от промените. Търговците и индустриалците са доволни, защото ще получават ток на по-ниска цена, но не са доволни производителите, нито тецовете, нито АЕЦ-Козлодуй. Декапитализирате тецовете и АЕЦ-а, добави той. Според него възниква въпросът дали е намерен необходимият за енергетиката баланс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама