Бърнаут - на какво се дължи?

16:00, 07 апр 19 / Здраве 25 356 Topnovini
1

Според Кралския колеж по психиатрия един от всеки петима души се чувства постоянно, необичайно изморен, а един от всеки десет изпитва изтощение.

Умората и изтощението са причина за 20% от консултациите с лекар във Великобритания. Факт е и, че продажбите на енергийни напитки в Обединеното кралство са скочили със 155% между 2006 и 2014 г.

Дори и да спите достатъчно, постоянното изтощение пак е вредно. Учени от университета в Алабама са доказали, че усилената работа, докато сме изтощени води до повишено кръвно налягане. Това е така понеже умните хора полагат повече усилия, за да компенсират намалелите си възможности.

Хората, които страдат от синдром на хроничната умора (СХУ), водят много по-некачествен живот. Доскоро се знаеше малко за биологичните процеси, водещи до онова, което наричаме умора и изтощение. През последните години се обръща все повече внимание на проблема. Става ясно, че спектърът на умората е доста широк, но всички типове са свързани, причините им се преплитат.

На клетъчно ниво учените отделят все повече внимание на ролята на митохондриите – енергийните централи на всяка човешка клетка – за да определят до колко сме уморени. Митохондриите са клетъчни органели, които превръщат хранителните вещества в енергия. Болестите, засягащи митохондриите водят до умора, за това новите анализи на изследванията сочат, че изтощението е тясно свързано с недобре работещи митохондрии, тъй като тялото примерно не произвежда определени ензими.

И други проучвания потвърждават, че синдрома на хроничната умора е свързан с промени във функциите на митохондриите. Тези промени могат да се причинят от стресови състояния като инфекции, физически или психологически травми, недоспиване, преумора и т.н.

Стресът и натоварването може да отключи метаболитни промени и организмът да изпадне в състояние на хибернация. Това е състояние на пестене на енергия, което позволява оцеляване в неблагоприятна среда.

За това специалистите съветват да се храним с разнообразна, качествена храна, която да покрива нуждите ни от нутриенти и да намалим стресобразуващите фактори. Постоянната преумора, нанася трайни вреди на организма, пише "Пулс".

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани