Удължават гаранцията при покупка на стоки онлайн

14:40, 03 апр 19 25 1170 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гаранцията при покупка на стоки онлайн ще бъде по-голяма. Това обясни Богомил Николов от "Активни потребители" по повод обсъжданите в Европарламента директиви за правата на потребителите, които се очаква да бъдат гласувани окончателно до края на месеца. Търговците и производителите вече ще носят отговорност и за вградения софтуер в стоките, а клиентът ще има право да поиска преинсталиране на продукта или замяна с нов.

До този момент производители и търговци не носеха отговорност за софтуера на продуктите, а само за физически дефекти по него. Сега, с изменението на европейското законодателство, ще им бъде вменена такава отговорност, която в рамките на две години трябва да бъде одобрена в законите на всяка държава от Европейския съюз.

"Другото важно нещо е, че доказателствената тежест по законовата гаранция се удължава от шест месеца на една година. Тоест досега ние имаме по закон гаранция от две години, но в първите шест месеца се счита, че дефектът е съществувал към момента на продажбата и потребителят не трябва да доказва нищо. Когато обаче на седмия или осмия месец се възползваме от гаранцията си, то ние трябваше да доказваме, че този дефект е съществувал при продажбата, а не е придобит по-късно вследствие на употребата. Сега срокът се удължава на една година", заяви още Николов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама