Минералните извори на София – богатство, от което не се възползваме

10:15, 03 апр 19 25 484 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Едно от изключителните природни богатства на нашата столица са нейните минерални води. На територията на Столична община и близките околности има над 40 термоминерални находища, което ѝ отрежда първо място в Европа, а може би и в света по този показател, пише БГНЕС.

Водата буквално извира изпод краката на софиянци във вид на естествени термални извори, каквито има в Железница, Княжево, Панчарево, Горна Баня, Овча купел, както и в самия център на града. Лечебните свойства на минералните води са добре познати още от древността. Безброй са и археологическите доказателства за това. По време на разкопки са открити много останки от римски терми (бани), както и различни помещения и съоръжения, свързани с използването на водата. Богът на здравето и медицината Асклепий пък е едно от честите изображения върху намираните монети. Богатството на минерални извори е отразено и върху сегашния герб на столицата.

През различните периоди минералните води на София са били обект на множество изследвания, а по отношения на тяхната температура, минерализация и химичен състав е събрана огромна по обем информация. Лечебните им свойства също са научно доказани.

Днес обаче редица анализи констатират един тревожен факт – само малка част от водните ресурси на София могат свободно да се ползват за наливане на вода и балнеолечение от жителите и гостите на столицата. Повечето от минералните бани са затворени и е напълно прекратено ползването на термални води за отопление на обекти.

За пример нека дадем единствената европейска столица, която може да се конкурира със София по хидротермални богатства – Будапеща, Унгария. Една от най-големите бани там е „Сечени“, която разполага с 15 вътрешни и три външни минерални басейна. Има още 10 сауни, а в нея се предлагат редица физиотерапевтични процедури и релаксиращи масажи, привличащи посетители от цял свят.

Нека я сравним с единствената функционираща общинска баня с минерална вода в района на София – Панчаревската. Благодарение на ремонта, извършен ѝ наскоро, тя „възкръсна“ за ново ползване, а преди това сградата бе западнала, а немалка част от водата се „губеше“, изтичайки направо в езерото.

Безспорно икономическите ефекти от разумното и рационално използването на минералните извори в туризма е огромно. София е сред европейските градове, чиито посетители лавинообразно нарастват заради редовните полети на ниско тарифните авиокомпании. Незнайно защо столицата ни обаче не се възползва от своя потенциал.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама