Световната банка: Тол системата ще оскъпи с до 1,30 лв билета София-Варна

08:45, 03 апр 19 25 1238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Максималното поскъпване на цените на автобусните билети ще е 1,30 лв. по най-дългите дистанции като София-Варна. Това съобщи Хатем Чахбни, ръководител на проекта на Световната банка, който е бил натоварен с подготовката на въвеждането на тол системата в България.

Разговорите за поскъпване все още са предварителни, тъй като предстои правителството да определи тарифите за заплащане, подчерта Чахбни пред БНТ.

Тол таксите няма сериозно да повлияят на цените на стоките

Световната банка обаче е направила проучване за поскъпване при автобусните превози, което показва, че най-голямото увеличение на цените няма да надхвърли 1,30 лв, а за превозвачите в София, дори ще е по-евтино. Подобно изследване в Германия показва, че цялостното поскъпване на живота в следствие на въвеждането на системата е 0,15%.

"Електронните тол такси за разстояние ще се прилагат върху всички автомобили с тегло над 3,5 тона. За леките автомобили няма да има промяна и те ще продължат да плащат електронна винетка", заяви Чахбни.

Пътната такса да бъде 10 стотинки на километър, предлага МРРБ

Новата тол система трябва да бъде въведена от 15 август. От края на януари тежкотоварните камиони вече не могат да купуват годишни, а само месечни винетки, като част от подготовката за въвеждането на новата система.

Чахбни обясни, че камери, монтирани в пунктовете за плащане, ще проверяват регистрационните номера на камионите и автобусите и ще сверяват с базата данни дали те са платили вече за прехода. За нарушителите ще следят мобилни патрули.

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи обаче заяви, че новата тол система е непосилна за бранша. Превозвачите имат сключени договори с общините за извършваните от тях превози, чиито цени не могат да бъдат променени.

От конфедерацията са изчислили, че месечната винетка за автобусите ще поскъпне от 100 на 1200 лева. Милтенова подчерта, че докато в Европа цените на билетите за градски транспорт са около 2,5 евро, у нас те са 50 цента. Превозвачите ще са готови с позицията си идната седмица.

"Покупателната способност на българина е много по-ниска от тази на гражданите в Германия. Трябва да направим така, че цената да е поносима за българите", коментира Милтенова.

Хатем Чихбни подчерта, че разходите за заплащане на тол таксите няма да бъде изцяло върху превозвачите, като цената ще бъде разпределена върху пътниците. Той посочи, че европейското законодателство изисква превозните средства да заплащат таксата според изминатото разстояние и замърсяването на въздуха.

В осем държави от ЕС електронната тол система вече работи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама