Известна е самоличността на загиналите край Скопие българи, днес достигат до останките

06:43, 03 апр 19 25 5469 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

49-годишният бизнесмен Георги Бошнаков, занимаващ се с преработка на отпадъци, съпругата му Калина Корнажева-Бошнакова - столичен адвокат, и двете им дъщери са загиналите в самолетната катастрофа край Охрид вчера. Това твърдят македонските медии. Информацията не е официално потвърдена от нашите власти.

Останките от самолета са открити на 35 км от Скопие в труднодостъпна местност, близо до Солунска глава. Планината е висока 2 400м., а върхът, на който се случва катастрофа е известен като „пъпа на Македония” – най-високото място в Северна Македония.

По информация на местна телевизия машината е била с германски регистрационни табели, а пилотът е притежавал български лиценз за правоспособност.

Самолетът тип "Чесна" е летял от Охрид за София. Час след излитането, пилотът е поискал да кацне в Скопие заради лоши метеорологични условия. Малко по-късно е решил да продължи към България. Преди да изчезне от радарите пилотът е съобщил за силни турбуленции.

В Скопие има сформиран щаб, който трябва да реши по кое време условията ще бъдат подходящи отново да бъдат вдигнати хеликоптери, за да се достигне мястото на инцидента и да започне спасителната операция.  От българска страна е подготвен хеликоптер с готов екип на Гранична полиция, който също може да се включи в издирвателните мероприятия. Засега македонските власти са отказали тази помощ.

Днес следобед спасителните екипи ще стигнат до мястото на катастрофата, заяви авиационният експерт Ангел Борисов пред БНР. Той посочи, че мястото на инцидента е изключително трудно за летене, тъй като представлява поредица от високи върхове. Теренът е много опасен и в този участък не бива да се случва отклонение от маршрута, каза експертът.

Той коментира и промяната на решението на пилота, който първо е поискал извънредно кацане в Скопие, а след това е продължил към София. Експертът допусна, че освен лошото време, пилотска грешка, трябва да се изследва и вероятността за отказ на двигателя на самолета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама