Не изключвайте картофите от менюто си

10:40, 02 апр 19 25 5026 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Картофите не са сред храните с добра репутация. И по тази причина често неоснователно са избягвани от повечето хора, които имат по-здравословен начин на живот. По-интересното е, че масово те дори не знаят колко калории се съдържат в 100 г картоф и какви са ползите от продукта. Картофът най-често е отхвърлян заради високото си съдържание на въглехидрати.

Ето и малко повече информация за картофа, която може да ви накара да го върнете в менюто си. Един среден картоф съдържа около 168 калории, докато червен картоф в същия размер – 149 калории.

В състава на 1 картоф влизат:

– 0,2 г наситени мазнини

– 38 г въглехидрати

– Натрий 11 мг

– Захари 1 г

– Фибри 3 г

– Протеин 5 г

Заслужават ли картофите лошата си репутация?

„Картофите са богат източник на няколко микроелемента. Един среден картоф съдържа около 70 % от ежедневния препоръчителен прием на витамин С, 30 % от препоръчителния прием на витамин B-6 и 25 % от приема на натрий“, обяснява Нора Мино, инструктор в Daily Burn.

„Картофите са подценявани заради съдържанието си на въглехидрати. Но те съдържат и протеини, и фибри! Освен това са бавни въглехидрати и предпазват от отклонения в нивата на кръвната захар, които могат да провокират изкуствен глад и да ви изкушат да хапвате „забранени храни“, добавя Мино.

Къде е уловката?

В начина на приготвяне. Картофите се превръщат в калорийна бомба, когато са пържени. Ако ги консумирате варени или печени няма да имате проблем с теглото.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама