Ядем най-малко плодове и зеленчуци в ЕС

11:10, 02 апр 19 / Свят 25 1322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България се нарежда в дъното на ЕС по консумация на плодове и зеленчуци, показват данни от анализ на Евростат за потреблението на тези продукти в страните на ЕС през 2017 г.
 
Едва около 37% от българите са консумирали плодове всеки ден, а 45% от сънародниците ни са слагали всекидневно на трапезата си зеленчуци, показва европейската статистика.

Според данните на националната статистика българинът е консумирал средно по 50 кг плодове през 2017 г. (или по 4 кг месечно) и по 68 кг зеленчуци - по около 6 кг на месец.
 
Пак според данните на НСИ българинът основно е предпочитал консумацията на южни плодове - 14 кг на година, както и на дини и пъпеши - 13 кг, ябълки - 11 кг, грозде - 2 кг, круши - едва 1 кг и др.

Приоритет сред зеленчуците на масата на българина са били доматите - 20 кг за цялата 2017 г., краставици - 10 кг, пипер - също 10 кг, зеле - 6 кг, друг вид зеленчуци - 13 кг и др.
 
Други предпочитане немесни продукти на масата на българина са били картофите - 26 кг на година, както и различните видове зеленчукови консерви - около 12 кг на година. Като цяло българинът яде два пъти повече месо отколкото плодове - най-предпочитаното за консумация месо у нас остава пилешкото - по 12 кг средно на човек годишно. Следват свинско - 10 кг, кайма смес - 7 кг, говеждо или б- по 1 кг и др.

Освен това най-предпочитаният и недостижим като количество продукт на масата на българина си остава хлябът - по около 90 кг на година или по около 2 кг на седмица.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама