Турски медии съобщават за манипулация при местните избори

10:30, 02 апр 19 / Свят 25 535 Topnovini
Източник: ЕРА/БГНЕС

Твърдения за нередности в Истанбул, които променили резултата от местните избори в полза на кандидата на опозицията, поместват турски проправителствени издания тази сутрин.

"Гласовете за ПСР са били занулени!", гласи заглавието по темата на в. "Йени шафак", който твърди, че "само от 309 урни са били откраднати 17 400 гласа", предаде БТА.

"Излязоха наяве протоколи, които ще променят посоката на изборите в Истанбул", пише още вестникът и добавя, че само в пет изборни протокола, с които "Йени шафак" се е запознал, близо хиляда гласа за кандидата на Републиканската коалиция Бинали Йълдъръм били писани на други партии.

Изданието посочва, че според огласените от Висшата избирателна комисия неокончателни резултати от местните избори в неделя в Истанбул печели кандидат-кметът на опозицията Екрем Имамоглу с преднина от 24 хиляди гласа. Броят на анулираните бюлетини същевременно е 319 500, а според окръжния председател на управляващата ПСР Байрам Шеноджак голяма част от невалидните гласове са от райони, в които доминират управляващите. Установихме повече от нередности, които ще повлияят на изхода в Истанбул", каза Шеноджак.

Темата развива и проправителственият "Стар", който твърди в заглавие, че "Гласовете на ПСР са писани на Имамоглу". Вестникът цитира думите на заместник генералния секретар на ПСР Али Ихсан Явуз, който заявява: "Засякохме нередности на каквито не сме били свидетели никога досега. Прави впечатление, че на местата, където ПСР получава голям брой гласове, е висок и броят на невалидните бюлетини".

"Стар" обръща внимание и на предполагаеми нередности в Анкара, където по думите на окръжния председател на ПСР Хакан Хан Йозджан били установени "сериозни пропуски и нередности", засягащи управляващата партия. "Ще представим нужните възражения по голяма част от 12 180 урни. По наше мнение тези избори все още не са приключили в Анкара", каза той.

"Истанбулски възел" - така озаглавява водещия си материал днес в. "Тюркие", като посочва, че "анулиранията са в крепостите на ПСР" в мегаполиса. Вестникът цитира призива на кандидата за кмет на Истанбул от опозицията Екрем Имамоглу резултатите да бъдат спешно изяснени и изпратеното от него послание за единство. Същевременно вестникът се спира и на мнението на неговия опонент за поста от ПСР Бинали Йълдъръм, който посочи, че анулираните гласове променят резултата от вота в Истанбул. "Ако аз бъда избран ще служа, ако не бъда избран, ще изкажа поздравления", заяви Йълдъръм, цитиран от "Тюркие".

"Ново начало" (в. "Биргюн"), "Избирателят изпрати посланието си" (в. "Догру хабер"), "Вятърът на 2019 г." (в. "Джумхуриет"), пишат в заглавия други турски вестници днес по повод изборните резултати.

"Фактът, че въпреки неравните възможности и несправедливия изборен процес, управляващият блок понесе поражение на местните избори, вдъхна надежда у широк кръг от обществото. Резултатите съдържат важни послания за утрешния ден", пише опозиционният в. "Биргюн". Вестникът цитира мненията на експерти, които определят изборния ден като "голямо поражение" за Ердоган и "първа сериозна пречка пред институционализирането на новия режим".

В. "Джумхуриет", печатният орган на кемалистката НРП, пише за "историческа победа" на опозицията в трите главни града Анкара, Истанбул и Измир и цитира кандидатите за кметове, които според резултатите са спечелили там. Екрем Имамоглу, който победи в Истанбул, обеща, че изборите ще донесат вятър на промяната и "Истанбул ще намери спокойствие". Тунч Сойер, който бе избран за кмет на Измир, обеща, че ще бъде кмет на всички и че първо ще отиде в тази община, в която е спечелил най-малко гласове. Бъдещият кмет на Анкара Мансур Яваш пък се зарече, че първата му задача на поста ще бъде да намали броя на служебните автомобили.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!