Битка с фалшивите новини: Марк Зукърбърг предлага нова новинарска платформа

10:10, 02 апр 19 / Свят 25 1064 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Основателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукерберг обяви, че компанията му работи по създаването на отделна страница с новини на платформата си с цел да подкрепи финансово "висококачествената и достойна за доверие" журналистика.

"Искаме това да позволи на преден план да се поставя висококачествената и достойната за доверие информация", заяви Зукърбърг. Това се случи вчера в дискусия с с Матиас Дьопфнер, президента на германския медиен гигант Аксел Шпрингер, съобщи Reuters.

 Видеото от дискусията бе качено на страницата на Зукърбърг във Facebook:


 
Според него, между 10 и 15 процента от потребителите на Facebook (сега те са 2,3 милиарда души) ще бъдат заинтересовани от посветено на новините пространство. Без да навлиза в детайли за формата, Зукърбърг уточни, че секцията за новини ще се нуждае от известен подбор на публикуваната информация и добави, че се надява да я изгради съвместно с големите медийни групи. Зукърбърг увери, че предложената от него новинарска платформа ще позволи на Facebook да участва финансово в трудния преход на медийните групи към цифровите технологии.
 
"Съществува истинска възможност да се предложи на редакторите по-добро комерсиализиране на тяхното съдържание посредством отделна информационна услуга, отколкото чрез потока от новини на Facebook", каза Зукърбърг и допълни, че Фейсбук може да има директни връзки с издателите, за да се увери, че тяхното съдържание е на разположение.
 
Запитан за възможността социалната мрежа да плаща лиценз за експлоатация, което ще й позволи да финансира използването на статии от пресата, Зукърбърг отговори, че "това е със сигурност нещо, което трябва да е предмет на размисъл". Все пак, Фейсбук няма намерение да се превръща в издател и ще пледира за партньорски статут с пресата. "Няма да имаме журналисти, които да се занимават с новините", уточни Марк Зукерберг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама