Шефът на КПКОНПИ придобил жилището си за 200 000 лв. по-малко

09:07, 02 апр 19 / Политика 25 1209 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е ипотекирал в банка част от жилището си, за което самият той е категоричен, че не е негова собственост. Това показва проверката на ипотеката, която обезпечава жилищния му кредит, съобщи bTV.

От неправителствения Антикорупционен фонд разпространиха оферта за продажба жилището, според която преди имотът да бъде придобит от Пламен Георгиев, той е струвал над 500 000 лв., а той го купува за малко под 300 000 лв.

При снимките от офертата, направени от брокера през 2016 г., година преди Пламен Георгиев да придобие имота, се вижда в детайли какво има на терасата - сауна за шест души, душ, барбекю.

В нотариалния акт на жилището, собственост на Георгиев, пише, че имотът е придобит за сумата от 293 373 лв. В документа е отразена и въпросната тераса, която е с площ от 186 кв/м. В имуществената си декларация обаче Георгиев пропуска въпросната тераса, обявява само апартамент от 156 квадрата и тераса от 48 квадрата.

В официална позиция антикорупционният шеф категорично отрече да е собственик на недекларираните 186 квадрата: „Въпросната тераса обаче не е част от жилището, а представлява тераса-покрив, която е обща част на сградата по смисъла на чл. 38 от Закона за собствеността, поради което не е обект на индивидуални собственически права и не подлежи на деклариране от страна на етажните собственици”.

Кадите показват обаче, че достъп до терасата на покрива има само от тризонета на Пламен Георгиев.

Шефът на антикорупционната комисия финансира сделката за закупуването на имота с кредит от близо 190 хил. лв. В ипотеката освен общата площ на жилището, е упомената и голямата тераса на покрива.

Експерт по вещо право обясни, че г-н Георгиев има право да отпише т.н. „обща част” от нотариалния си акт.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама