ДЕПА спечели търга на „Булгаргаз“ за закупуване на синьо гориво

19:09, 01 апр 19 25 1111 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гръцката газова компания ДЕПА е предложила най-ниска цена и спечели търга, обявен от "Булгаргаз", за закупуване на 1.5 милиона мегаватчаса синьо гориво, съобщават БНР и БГНЕС. Така за пръв път газовата ни компания ще купи газ, който не е доставен по дългосрочния договор с руската "Газпром Експорт".

„Булгаргаз“ ще купи цялото количество, обявено в търга, от гръцката компания ДЕПА. От тяхната оферта става ясно, че горивото, което ще продадат е микс от втечнен и тръбен газ. В търга освен ДЕПА са участвали също холандската фирма „Колмар“ и българският търговец „Дексиа“, които са предложили на Булгаргаз да купи от тях втечнен газ.

Предстои „Булгаргаз“ да подпише договор с ДЕПА. Основно изискване на газовата ни компания беше цената да е по-ниска от определената от енергийния регулатор, която е 45 лева за мегаватчас.

Планира се цялото количество да бъде нагнетено и съхранявано в газохранилището в Чирен. Доставката ще е чрез виртуална търговска точка на газопреносната ни мрежа.

От „Булгаргаз“ обясниха, че целта на този, първи за тях търг, е да се тества пазара и да се разбере дали има търговци, които да доставят по-евтин от руския газ, получаван по дългосрочния договор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама