ДЕПА спечели търга на „Булгаргаз“ за закупуване на синьо гориво

19:09, 01 апр 19 / Икономика 25 321 Topnovini
1

Гръцката газова компания ДЕПА е предложила най-ниска цена и спечели търга, обявен от "Булгаргаз", за закупуване на 1.5 милиона мегаватчаса синьо гориво, съобщават БНР и БГНЕС. Така за пръв път газовата ни компания ще купи газ, който не е доставен по дългосрочния договор с руската "Газпром Експорт".

„Булгаргаз“ ще купи цялото количество, обявено в търга, от гръцката компания ДЕПА. От тяхната оферта става ясно, че горивото, което ще продадат е микс от втечнен и тръбен газ. В търга освен ДЕПА са участвали също холандската фирма „Колмар“ и българският търговец „Дексиа“, които са предложили на Булгаргаз да купи от тях втечнен газ.

Предстои „Булгаргаз“ да подпише договор с ДЕПА. Основно изискване на газовата ни компания беше цената да е по-ниска от определената от енергийния регулатор, която е 45 лева за мегаватчас.

Планира се цялото количество да бъде нагнетено и съхранявано в газохранилището в Чирен. Доставката ще е чрез виртуална търговска точка на газопреносната ни мрежа.

От „Булгаргаз“ обясниха, че целта на този, първи за тях търг, е да се тества пазара и да се разбере дали има търговци, които да доставят по-евтин от руския газ, получаван по дългосрочния договор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани