Немската промишленост достигна най-ниското си ниво от години

16:40, 01 апр 19 / Икономика 25 204 Topnovini
1

Германското промишлено производство се е свило през март повече от обявеното първоначално, информира БТА.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за промишления сектор, изготвян от IHS Markit, се е понижил до 44,1 пункта през март, което е значително по-лош резултат от обявените първоначално 44,7 пункта. През февруари показателят бе на значително по-високо ниво от 47,6 пункта. Всяка стойност под 50 пункта сочи свиване на сектора.

Данните за март са най-ниските от юли 2012 година насам, когато дълговата криза в еврозоната бе в разгара си, отбелязват от IHS Markit.

Германия е в центъра на световния спад на промишленото производство, подхранван от несигурността в търговията и отслабващото търсене. Поръчките и износът намаляват с най-бързия темп от финансовата криза, като понижението се засилва заради натрупаните складови запаси.

Френското промишлено производство също се е свило повече от очакваното - индексът на мениджърите по поръчките за Франция бе преразгледан в посока надолу до 49,7 пункта.

На фона на загубата на скорост на промишлеността в двете най-големи икономики в еврозоната, перспективите за 19-членния валутен съюз са мрачни.

Доходността по 10-годишните германски облигации, които са референтни за пазарите в Европа, спадна под нула процента за първи път от 2016 година насам.

В Германия все повече компании съобщават за по-слабо търсене, свързано с несигурността около излизането на Великобритания от Европейския съюз и сътресенията на търговския фронт, проблемите в сектора на автомобилостроенето и като цяло отслабеното световно търсене, посочва Фил Смит, икономист на IHS Markit.

За разлика от като цяло силния трудов пазар в страната, промишлените производители съкращават работни места за първи път от три години, сочат данните, цитирани от БТА.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.