Goldman Sachs: Brexit е коствал на Великобритания 2,5% от БВП

15:05, 01 апр 19 25 1048 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Goldman Sachs обяви, че икономиката на Великобритания е загубила близо 2,5% от БВП спрямо темпото на растеж преди проведения в страната през юни 2016 година референдум за излизане от Европейския съюз и изостана от другите развити икономики с оглед на факта, че несигурността навреди на бизнес инвестициите.

"Несигурността относно бъдещите политически и икономически отношения с ЕС има реална цена за икономиката на Обединеното кралство, която се разпростира и върху други икономики", посочват икономисти от голямата американска банка. Според тях "шоковете от витаещата несигурност натежаха върху растежа на инвестициите непосредствено след гласуването на Brexit през юни 2016 година, както и наскоро на фона на подновяване на несигурността около Brexit".

Техният икономически модел намира, че разходите за Brexit са били около 600 милиона паунда седмично след провеждането на референдума.

В случая на Brexit без сделка, който сценарий Goldman Sachs определя на около 15%, Великобритания ще претърпи големи производствени загуби със "значителен" глобален шок по отношение на доверието, белязан и от рязко обезценяване на британската лира.

Според икономистите на американската банка европейските страни биха били изложени на най-голямо негативно влияние от подобен сценарий и биха могли да претърпят загуби в размер от около 1% от реалния БВП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама