Повдигнаха обвинение и на съучастници на кмета на Созопол

13:39, 01 апр 19 / Крими 25 726 Шрифт:
Topnovini

Софийска градска прокуратура /СГП/ повдигна обвинение на Златка Мусева - главен счетоводител в Община Созопол, за извършено от нея длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, осъществено в съучастие, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления. По същото досъдебно производство е привлечен към наказателна отговорност и Венцислав П.

Спрямо двамата са взети мерки за неотклонение „подписка“. Ако бъде призната за виновна, Мусева може получи наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество, и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност.

Повдигнаха обвинение на кмета на Созопол за присвояване на близо 2 милиона лева

Златка Мусева е привлечена като обвиняема за това, че в периода от 29.08.2014 г. до 27.03.2017 г. в Созопол, при условията на продължавано престъпление, с 34 отделни деяния, в качеството си на длъжностно лице и след като се е сговорила предварително с другите извършители - Панайот Рейзи - кмет на община Созопол, и Венцислав П., е присвоила чужди пари в обща размер над 2 000 000 лв. - собственост на Община Созопол.

Златка Мусева наредила изплащането на сумата в общ размер над 2 000 000 лв. да бъде преведена от община Созопол по две банкови сметки с титуляр физическо лице, нямащо нищо общо с фирмата изпълнител.

Като основание за банковите преводи – общо 72 на брой, се сочели договори за различни СМР в села, находящи се на територията на общ. Созопол – от ремонт на детска градина до авариен ремонт на улици и подпорни стени за ликвидиране на последици от стихийно бедствие.

Срещу Венцислав П. е повдигнато обвинение за извършено от него присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, осъществено в съучастие, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления.

Наказателната отговорност на Венцислав П. е ангажирана, за това че в периода от 29.08.2014 г. до 27.03.2017 г. в Созопол, при условията на продължавано престъпление, с 34 отделни деяния, и след като се е сговорил предварително с другите извършители – Панайот Рейзи - кмет на община Созопол, и Златка Мусева - главен счетоводител в Община Созопол, е присвоил чужди пари – сумата над 2 000 000 лв. собственост на Община Созопол.

Ако бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение, Венцислав П. може получи наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество, и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.