Домашни маски за коса и как да изберем доброто олио

09:20, 06 апр 19 25 5505 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Да използваме арганово масло за коса – вижте защо! Какви продукти са достъпни – плюсове и минуси, цени. Проверени рецепти за домашни маски с арганово масло за коса.

Арганово масло за коса: това е специален екстракт с доказани качества, който се определя като рядък и нелек за добиване. Споменатият златен еликсир се получава чрез студено пресоване от плодовете на дърво, което вирее само в Северна Африка и по-точно в Мароко. Маслото наистина е ценно: това е обяснимо – заради суровия климат, ограничените реколти и високия процент ръчен труд.

За получаването на един литър от масления екстракт е необходимо в рамките на няколко дни да се обработят 100 кг плодове, подобни на маслините. Истинското арганово масло за коса и кожа се произвежда изключително в Мароко: износ на суровината, от която се прави е невъзможен, растението се счита за държавна собственост и насажденията са под защитата на ЮНЕСКО. Както и преди сто години – плодовете се берат на ръка, ръчно се почистват от костилките и се смилат и изцеждат в каменни преси.

Няколко часа след пресоването аргановото масло може да се използва в продукти за поддържане на косата и кожата.

Ето на какви подробности трябва да обърнем внимание, когато си купуваме арганово масло за коса:

Цветът. Натуралният продукт е със светломеден цвят. Възможни са нюанси, но ако ви предлагат нещо прекалено тъмно – със сигурност е заради някакви допълнителни компоненти или оцветители.
Мизирзмата. Арганът има слабо изразен орехов аромат със землиста нотка. Когато отворите флаконче с оригинален продукт, ще почувствате тази нежна миризма. Ако миризмата е твърде силно изразена, остра и натрапчива – отново имаме работа с менте.

Произходът. Оригиналният продукт идва единствено от Мароко. Ако на етикетчето е обозначен друг вносител, не купувайте. Търговията с арганово масло е под държавен контрол в Мароко и не би следвало истинският продукт да се доставя от други страни.

Цената. Вече споменахме, че добиването на арганово масло не е лесна работа – следователно то няма да е евтино. Ниската цена означава, че ви предлагат маслена композиция, в която може и да има и арганово масло.
Аргановият маслен концентрат попива лесно в кожата, прозрачен е и не прави утайка. Срокът му на годност е максимум две години. Ако избраният от вас еликсир не отговаря на изброените условия, търсете друг продукт.

Шампоани с арганово масло
Тази група продукти разчита на ефектите от употреба на арганово масло за коса в процеса на измиване. Ясно е, че тук става дума за комплексно въздействие – в състава на шампоана са включени микрокапки от маслото. Това позволява ефекти като подхранване и омекотяване да се постигат при системна употреба.

Немалко известни марки предлагат шампоани с арганово масло: Гарниер, Сесио, Грийн фармаси, Фармавита, Анрил, Шаума, Клерал, както и Агива, Тео и др. Подчертава се ревитализиращото действие на този тип шампоани; препоръчват се за изтощена, нуждаеща се от подхранване и хидратация коса. Често шампоаните са част от комплексна грижа за косата заедно с балсами, подхранващи маски и води за изплакване с компонент – арганово масло.

Прилагането на този тип шампоани помага да се предпазим от накъсване и изтощаване на косата. Често аргановото масло се комбинира в измиващите продукти с билкови и плодови екстракти, компоненти от минерално естество, фракции от Мъртво море и пр.

Балсам за коса с арганово масло
Функцията на балсамите за коса с арганово масло – от Сесио, Ултра ду, Биофреш, Еквилибра, Евтерпа – е да подхранят косата, да я предпазят от прекомерно изсушаване, да направят по-лесна обработката и подреждането й, да й предадат обем и блясък. Специална роля в този случай играят съдържащите се в аргановото масло антиоксиданти и витамин Е. стандартното приложение е – няколко капки балсам се втриват в мократа, току що измита коса, и скоро след това косата се изплаква.

Спрей опаковките с арганово масло – самостоятелен компонент или в комбинации, например с конопено масло – дават възможност за по-лесна и дозирана употреба при разплитане на суха и изтощена коса. Лесен начин за подхранване и предпазване на косата от прекомерно изсушаване и накъсване. Предпазва и от натрупване на статично електричество, улеснява сресването и оформянето на косата. Препоръчван начин на употреба – чрез добавяне в готови маски за коса или процедура веднъж седмично само с арганово масло. 2-3 впръсквания са достатъчни за обработка на скалпа и косата; след втриване за 2-3 минути се поставя хавлиена кърпа за 1-2 часа; следва измиване с топла вода и шампоан. Прави се веднъж седмично.

Течни кристали
Течни кристали е една от формите за употреба на арганово масло за коса. По същество – козметични смеси с микрокапки от маслото, обикновено и с добавен витамин Е. Използват се за обработка както на мокра след измиване, така и на суха коса. Изпълняват основно предпазни функции – срещу атмосферни неблагоприятни влияния, срещу накъсване и цъфтеж, за блясък. Продуктите от този тип не са скъпи, обикновено цените варират между 5-10 лв за спрей ампули от 30 мл.

Ампули
Ампулата с арганово масло е възможност да се снабдим с малка доза от продукта – така не рискуваме да похабим по-голямата опаковка, ако не го използваме интензивно. Освен това има по-надеждна гаранция за чистота и гарантирано качество. Ампула от 5 мл от Клерал систем например може да се набави срещу 8 лв; най-често се препоръчва нанасяне върху измита и още влажна коса с разресване след като изсъхне. Една ампула е достатъчна за няколко процедури; ако се използва само веднъж седмично в състава на дълбоко подхранващи маски – до месец; това е време, в което разтворената опаковка ще съхрани качеството на съдържимото.

Съвети и как се използва
Арганово масло за коса се използва както профилактично, така и с лечебна цел – например при косопад, при суха и начупена коса и пр. често маслото се добавя в готови шампоани и лосиони, в балсами и маски. Използването на маслото по този начин повишава подхранващата стойност на козметиката за коса и предпазва от негативното въздействие на изкуствените добавки.

Аргановото масло може да се измива от косата, след като полезното от него е усвоено, или да се остави върху косата без измиване. Вторият способ е подходящ при накъсана, цъфтяща и трудна за сресване коса. Ето как се прави: накапваме върху дланите няколко капки арганово масло, изчакваме температурата му да се изравни с телесната и нанасяме върху косата и скалпа. Втриваме; след пет минути разресваме. Това масло е леко и се усвоява от сухата коса; няма опасност косата да изглежда прекалено мазна и слепена.

Аргановото масло дава резултат още след първите приложения
Друг вариант е във флакончето с балсам да коса да накапем няколко капки арганово масло и добре да смесим компонентите. Полагаме балсама върху измитата коса и след 5-7 минути изплакваме с топла вода – това прави косъма копринен и лъскав по цялата му дължина.

Добавянето на арганово масло в балсамите е добро при сухи и изтощени коси, докато при смесени или при омазнен скалп е по-добре да се правят маски с арганово масло.

Възможно е също веднъж нанесено върху чиста – суха и изтощена – коса, аргановото масло да се остави като защитен филм до следващото измиване на косата.

Маски за коса с арганово масло
Натуралното арганово масло за коса дава най-добър ефект, ако се използва за маски на всеки няколко дни. Ефектът е видим дори при много изтощени коси с накъсани краища – само трябва да се спазват някои правила като например олиото да се нанесе в скалпа и по цялата дължина на косата. След това косата се събира на стегната опашка, навива се на възел и главата се увива с полиетиленово фолио и хавлиена кърпа. Тази “чалма” трябва да се изтърпи цяла нощ; когато на сутринта измиете косата с мек шампоан и топла вода, ще усетите ефекта на часа. Тайната е в това, че в продължение на няколко часа скалпът и всеки косъм са усвоили всички полезни съставки на маслото.

Не е трудно арганови маски да се правят у дома, като при това според потребностите в емулсията за намазване се добавят и други полезни компоненти.

Как се прави домашна маска
За домашните маски с арганово олио са необходими две неща: качествена емулсия и информация за продукта, който в добавка с арагана ще подейства най-добре за проблема на вашата коса.

Ако страдате от косопад, престрашете се да добавите към вашето арганово масло за коса малко масло от …люта червена чушка. В този случай се приготвя смес от 3-4 чаени или супени лъжици арганово масло – според дължината на косата; 2-3 капки масло от чушка и една чаена лъжичка масло от репей. Добре смесените компоненти се нанасят само върху скалпа с лек масаж. Така се подобрява кръвообращението в корените на косата и се стимулират космените фоликули. Маската се държи открита в продължение на 40-60 минути, след което измиваме с топла сапунена вода. Процедурата се изпълнява веднъж седмично; след месец косата ще бъде видимо по-гъста и обемна.
При пърхот върши работа друга маска с арганово масло за коса: смесваме три супени лъжици арганово масло, една – студено пресован зехтин и 6 капки бергамотова козметична есенция. Сместа се втрива в скалпа; поставят се полиетиленова шапка за баня и хавлиена кърпа, след което затопляме със сешоар и изчакваме 2-3 часа. Изпълняваме веднъж седмично; след месец пърхотът е изчистен, скалпът видимо е оздравял и с възстановен енергообмен.

След маска с арганово масло е необходимо внимателно измиване
При тънък и начупен косъм помага смес от равни части арганово масло и масла от кокос, макадамия, бадем и рицин. Сместа се затопля и се нанася по цялата дължина на косъма; поставя се шапка за баня и се изчаква да минат 3-4 часа. Измиването е традиционно – с мек шампоан и топла вода. Маската се прави 3-4 пъти в месеца, в продължение на 2-3 месеца за видим резултат.

Тривитаминолът представлява по начало продукт от ветеринарните практики: това е комбинация от маслено разтворимите витамини А, Е и D3. Инжектира се на коне и овце, за да се подобри устойчивостта и растежът на животинския косъм. В козметиката е приложим външно за подхранване и поддържане на изтощени от процедури и заболявания коси.

Може да се намери готов продукт – комбинация от тривитаминол и арганово масло. Тази маслена смес може да се използва директно в подхранващи маски за коса, като подобрява растежа на косъма, увеличава обема и лъскавината, обработената коса е гъвкава и жива, поддава се добре на разресване и  оформяне на прически.

Смесваме по една супена лъжица арганово масло с тривитаминол, зехтин и ракия; по две супени лъжици кокосово масло и кисело мляко и един жълтък. Сместа се нанася с четка за боядисване на косата; поставя се стреч фолио и хавлиена кърпа за 2-3 часа. Измиването изисква внимание и старателно изплакване, тъй като тривитаминолът е доста тежка мазнина. Добре е след измиването да не се поставят балсами или да се  ползва преса или маша, тъй като винаги има риск да са останали неотстранени количества от маската и това не е добре. Подобна маска се прави не по-често от веднъж седмично в продължение на месец, след което задължително се почива още месец преди подновяване.

С арганово и бадемово масло
Бадемовото масло също е продукт, радващ се на популярност и добър прием; подхранва скалпа, прави косата гладка и бляскава, с копринена мекота. При изсушена и нацъфтяла коса може да се прави маска от комбинация на арганово и бадемово масло по следната рецепта:

Смесват се по една супена лъжица бадемово, арганово и масло от макадамия, както и 5-6 капки иланг-иланг или лавандулово масло. Сместа се вари на водна баня десетина минути – без да ври, след което се оставя да се охлади. Нанася се по цялата дължина на косата и се втрива в скалпа; поставят се стреч фолио или шапка за баня и хавлиена кърпа за половин час.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама