146 са неразгледаните случаи на бившия Фонд за лечение на деца в чужбина

12:00, 01 апр 19 / Общество 25 325 Topnovini
1

"146 са неприключените заявления от бившия Фонд за лечение на деца в чужбина, като сред тях има неразгледан случаи от 2015 г., а повечето са от януари 2019 г. 24 са случаите, които очакват произнасяне от Комисията за лечение в чужбина на лица над 18 години", съобщи д-р Галя Йорданова, която е директор на Дирекция „Лечение в чужбина и координация на системите за социална сигурност“.

Д-р Йорданова добави още, че от днес функциите на двете организации се поемат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и обясни, че статусът на заявленията ще могат да се проследяват в сайта на Здравната каса. Тя увери още, че няма да има проблеми за случаите, на които им предстои заминаване в чужбина.

„Изготвени са типовите договори с външните експерти. Към тях са поканени хабилитирани лица, професори и доценти, които досега са били членове на Обществения съвет. Някои от тях са потвърдили по телефона да участват като представители на тези експертни съвети като външни експерти. Така че няма да има прекъсване, а приемственост, продължаване и донадграждане на това, което се е случило до момента“, каза д-р Йорданова, цитирана от БГНЕС.

На въпрос в какъв срок ще бъдат разглеждани заявленията, директорът обясни, че по новите правила това трябва да се случва в рамките на две седмици, но подчерта, че за заварените случаи ще им е необходимо повече време.

Д-р Йорданова увери още, че продължават да действат условията и редът, които са били досега. Няма промени и в документите, които трябва да се попълват за кандидатстване.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли да бъде променян романът "Под игото" на Иван Вазов?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 35 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.