Над половин милион души охраняват изборния ден в Турция

16:15, 31 мар 19 / Свят 25 259 Topnovini
1
2
3
4

Над половин милион служители по сигурността и охранители са мобилизирани днес на територията на цяла Турция за охраната на изборите за местни органи на властта. Освен тях в готовност са поставени и 5 хиляди войници от армията и жандармерията.

В областите, които се считат рискови, урните, бюлетините и протоколите ще бъдат пренасяни с хеликоптери до местата, определени за преброяване.

До 18 часа са отменени всякакви публични увеселения, включително и сватби. До 24 часа е забранена продажбата на алкохол.

Утре, понеделник, училищата са разпуснати във ваканция, предаде БТА.

Над 57 млн. турски избиратели гласуват днес за местни органи на властта - председатели на общини, общински съвети и кметове за следващите пет години.

Изборите започнаха навреме - в 8 часа местно време бяха отворени избирателните секции и ще приключат работа в 17 часа. В източните области изборите започнаха 1 час по-рано и ще приключат изборния ден също час по-рано.

Засега изборите протичат нормално, не се съобщава за инциденти.

Кандидатът за кмет на Истанбул Бинали Йълдъръм вече гласува в избирателна секция в Тузла, истанбулска община с около 45 хиляди избиратели.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган ще гласува в избирателна секция в Истанбул в района на Късъклъ, където живее.

Днешният вот се преценява като решителен тест за популярността на президента Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), които от 2002 г. насам печелят всички избори. ПСР участва в изборите в коалиция с националистическата Партия на националистическото действие на Девлет Бахчели, наречена Републиканска коалиция. Опозиционните сили Народнорепубликанска партия на Кемал Кълъчдароглу, "Добра партия" на Мерал Акшенер и Партията на щастието на Темел Карамоллаоглу се явяват с общи кандидати в рамките на т.нар. Национален алианс.

Напрегната се очертава да бъде битката за главните градове на Турция, на първо място 15-милионният Истанбул, Анкара, Бурса, Измир, югоизточният Диарбекир. В населения компактно с кюрди район на Диарбекир прокюрдската Демократична партия на народите издигна свои кандидати, но не стори същото и в големите западни градове, за да избегне разпиляване на гласове и да даде възможност на опозицията да се представи по-добре.

За пръв път на тези избори ще гласуват и над 53 хиляди сирийци, които са получили турско граждани.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани