Над половин милион души охраняват изборния ден в Турция

16:15, 31 мар 19 / Свят 25 1075 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над половин милион служители по сигурността и охранители са мобилизирани днес на територията на цяла Турция за охраната на изборите за местни органи на властта. Освен тях в готовност са поставени и 5 хиляди войници от армията и жандармерията.

В областите, които се считат рискови, урните, бюлетините и протоколите ще бъдат пренасяни с хеликоптери до местата, определени за преброяване.

До 18 часа са отменени всякакви публични увеселения, включително и сватби. До 24 часа е забранена продажбата на алкохол.

Утре, понеделник, училищата са разпуснати във ваканция, предаде БТА.

Над 57 млн. турски избиратели гласуват днес за местни органи на властта - председатели на общини, общински съвети и кметове за следващите пет години.

Изборите започнаха навреме - в 8 часа местно време бяха отворени избирателните секции и ще приключат работа в 17 часа. В източните области изборите започнаха 1 час по-рано и ще приключат изборния ден също час по-рано.

Засега изборите протичат нормално, не се съобщава за инциденти.

Кандидатът за кмет на Истанбул Бинали Йълдъръм вече гласува в избирателна секция в Тузла, истанбулска община с около 45 хиляди избиратели.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган ще гласува в избирателна секция в Истанбул в района на Късъклъ, където живее.

Днешният вот се преценява като решителен тест за популярността на президента Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), които от 2002 г. насам печелят всички избори. ПСР участва в изборите в коалиция с националистическата Партия на националистическото действие на Девлет Бахчели, наречена Републиканска коалиция. Опозиционните сили Народнорепубликанска партия на Кемал Кълъчдароглу, "Добра партия" на Мерал Акшенер и Партията на щастието на Темел Карамоллаоглу се явяват с общи кандидати в рамките на т.нар. Национален алианс.

Напрегната се очертава да бъде битката за главните градове на Турция, на първо място 15-милионният Истанбул, Анкара, Бурса, Измир, югоизточният Диарбекир. В населения компактно с кюрди район на Диарбекир прокюрдската Демократична партия на народите издигна свои кандидати, но не стори същото и в големите западни градове, за да избегне разпиляване на гласове и да даде възможност на опозицията да се представи по-добре.

За пръв път на тези избори ще гласуват и над 53 хиляди сирийци, които са получили турско граждани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама