Българският посланик в Скопие: Два века говорим за Коридор №8, това е ключът

13:30, 31 мар 19 25 1367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

“Аз смятам, че това е нова страница, при това най-значимата не само за страните, но и за целия регион. Имаме резултати в повече области. Една от тях е икономиката, където забелязваме увеличен интерес за инвестиции. Само през тази година – през месец януари организирахме голям бизнес-форум в Скопие с участието на двама вицепремиери Томислав Дончев и Кочо Ангюшев, както и с участието на над 100 компании. Надявам се, че някои от тези фирми – от двете страни, ще намерят общ интерес за сътрудничество, чрез съвместни инвестиции в търговията".

Това са думите на българския посланик в Македония Ангел Ангелов в интервю за държавната агенция МИА по повод Договора за приятелство между двете държави. Посланикът подчертава, че за първи път от 11 г. е проведено заседание на Съвместния комитет за икономическо сътрудничество.

“Всичко това са действия от страна на държавата, която създава условия за да може бизнесът да работи. Забелязваме увеличаване на търговския обмен, но има още пространство, защото има големи перспективи. В момента търговският обмен е на нивото от 2011г., когато започна спад, по известни причини, включително и поради световната финансова криза. Сега се връщаме на това ниво и трябва да работим за постигането на 1 млрд евро. Това е психологически праг и за да го задминем ни е необходим търговски обмен от 1 млрд. евро, което обещаха двамата премиери”, припомни българският дипломат.

През 2018г. общо 918 000 души от двете страни са посетили с туристическа цел двете държави. “Надявам се през 2019г. да преминем и тук психологическия праг от 1 млн. туристи”, каза Ангелов и обърна внимание на подписването на програмата за културно сътрудничество.

“Тук е и нашата подкрепа за евроинтеграцията и НАТО. Бяхме сред първите страни, които ратифицираха протокола за членството на Македония в НАТО. По отношение на евроинтеграцията по време на нашето европредседателство през 2018г. отново върнахме вниманието към региона, включително и с декларацията от София. Според нас трябва да продължи изпълнението на тази декларация и вярвам, че до края на румънското председателство ще имаме добър резултат, подчерта още Ангел Ангелов.

“Тук е и значението на Коридор №8. Това е приказка, за която говорим вече втори век, който най-накрая трябва да започне да работи. Виждаме, че се намериха пари за жп-линията от Скопие до границата. София трябва да построи само 2 км. Трябва да свържем и нашите магистрали. Коридор №8 е ключът. Ако изградим инфраструктурата, ще има повече туристи и повече бизнес… Очаквам до 5-6 години да започне да функционира жп-линията. От съвместната комисия излезе и едно важно решение – откриването на чартърен полет от Охрид до Варна”, каза още Ангел Ангелов.

“Съвместната комисия /за историческите и образователните въпроси/ е значима. Важно е да се работи за истината. Така е записано и в Договора. Те трябва да намерят решения основани на автентични доказателства, базирани на исторически източници. Смятам, че имаме добра основа, защото и двете страни са ангажирали добри експерти и ще се стигне до добър резултат, който ще бъде видим и няма да се създават нови сблъсъци, а напротив, ще се разрешават всички съществуващи проблеми. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама