За ЦИК приоритет остава въвеждане на машинното гласуване

12:00, 31 мар 19 / Политика 25 940 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Основен приоритет в момента за ЦИК е въвеждането на машинното гласуване. Обществената поръчка за машините трябва да бъде обявена до края на седмицата. Това заяви на пресконференция председателят на комисията Стефка Стоева.

,,Което е в рамките на нашата компетентност, ще го направим , за да може да има машинно гласуване"", каза новият говорител на ЦИК Александър Андреев по отношение забавянето на обществената поръчка за машинното гласуване.

,,Надяваме се тази седмица да бъде обявена обществената поръчка", допълни той.

Машинното гласуване и киберсигурността като проблем завеща старата на новата ЦИК
Комисията е изправена пред различни въпроси, които не се касаят до работата на членовете, каза още той. Забавянето е свързано с одобряване на документацията, изясни Андреев.

До края на деня ЦИК се надява да има документацията в окончателен вид.

По време на този и предходния мандат на членовете на ЦИК са изпратени писма със запитване, дали други държавни органи могат да сертифицират и одитират машините.

От отговор на запитването става ясно, че те не могат да извършат одита.

По думите му обществото не трябва да има съмнения за прозрачността на вота
Андреев допълни, че въпросът е отнесен до пет институции, сред които е и държавната агенция за одит, те отговарят, че "това не влиза в тяхната компетентност". Въпросът тепърва ще се решава заедно с документацията, подчерта Андреев.

Според Андреев, няма саботаж, всяка институция има компетентност по силата на закона и те знаят дали могат да го направят.

Днес е крайният срок за предаване на книжата, които следва да бъдат обнародвани в Държавен вестник. След приемането им от ЦИК започва регистрацията за изборите на партиите и коалициите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама