"Вашингтон пост": Саудитските командоси, убили журналиста Кашоги, обучавани в САЩ

09:35, 31 мар 19 / Свят 25 402 Topnovini
1

Членовете на саудитския екип от командоси, които убиха саудитския журналист Джамал Кашоги, са били на обучение в САЩ, съобщи в. "Вашингтон пост", който разкрива нови елементи около смъртта на бившия си автор, предаде Франс прес.

Критикът на саудитския режим Кашоги, който живееше в САЩ, беше убит на 2 октомври от екип от 15 агенти, пристигнали от Рияд в консулството на страната в Истанбул. Тялото на журналиста и досега не е открито, предаде БТА.

След като първоначално отричаше убийството, Саудитска Арабия каза, че станалото е резултат от операция, извършена от лица, които са били "извън контрол" и затова се изродила. Съдебен процес срещу 11 подсъдими започна в началото на годината в саудитски съд.

Според журналиста на "Вашингтон пост" Дейвид Игнейшъс, "саудитец, който внимателно прочел стенограмата от аудиозаписа", направен с поставен от турските служби микрофон в консулството, му разказал, че екипът смятал да отвлече Кашоги и да го върне в Саудитска Арабия, за да бъде разпитан. От записа се разбира, че на журналиста била поставена инжекция, "вероятно с много силен седатив", преди да му сложат торба на главата.

"Не мога да дишам. Имам астма. Не го правете", се чувало да вика Кашоги непосредствено преди смъртта си.

Игнейшъс казва, че е разговарял с повече от 10 американски и саудитски източници, пожелали анонимност. Те му съобщили, че някои членове на "групата за бърза намеса", създадена от саудитските власти и изпратена в Истанбул, са били обучавани в САЩ.

ЦРУ е уведомило други правителствени агенции, че това обучение по специални операции може да е било частично осъществено от групата Tier 1 (Тайър уан) - компания от щата Арканзас с разрешително от Държавния департамент, пише вестникът.

"Това обучение е било проведено преди смъртта на Кашоги" и "не е възобновявано след това", уточнява всекидневникът, уверявайки, че и други дейности по обмен в сферата на сигурността между САЩ и Саудитска Арабия са преустановени след убийството на Кашоги.

 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли да бъде променян романът "Под игото" на Иван Вазов?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 50 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.