Цветанов: Има опасност от миграционна вълна, трябва да сме умерени с изказванията

12:15, 30 мар 19 / Политика 25 1203 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

,,Знаете, че в неделя са изборите в Турция и това вероятно е провокирало подобно изказване. Категорично заявявам, че няма никаква намеса в закона за вероизповеданията. България, външно министерство и Борисов са направили всичко, водени от националния интерес. Тази тема изобщо не би трябвало да се отразява толкова съществено, защото след неделя нещата ще са доста по-различни. Не бива да забравяме, че около 3,5 млн. са бежанците на турско-сирийската граница, заради ситуацията в Иран около 700 афганистанци са се върнали, но 200 хил. са влезли в Турция. Има потенциален риск за миграционна вълна, затова трябва да сме умерени в изказванията, за да имаме външна граница, която да не бъде под натиск от турската страна".

Така зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира в Поморие горещата тема - имало ли е намеса от турска страна във връзка със закона за вероизповеданията. 

 

В ГЕРБ очакваме да имаме най-много евродепутати в следващия Европейски парламент. Задължително трябва да имаме поне 6 евродепутати, като по всеобщо мнение 7 души също е напълно реалистична прогноза. Защо да нямаме и 8? Заяви още зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Според Цветанов европейските избори ще дадат вот на доверие към ГЕРБ и правителството на Бойко Борисов да продължат да изпълняват своята 4- годишна управленска програма, в която са заложени основите на държавния просперитет. „В нашата платформа за евровота ще акцентираме върху всички общи цели, които имаме с политическото ни семейство ЕНП.

Поредното доказателство за нашата принадлежност дойде от подписването на споразумението със СДС за съвместно явяване на изборите и по този начин се вслушахме в призива на председателя на ЕНП Жозеф Дол да не се разпиляват десни гласове“, коментира той.

Според Цветан Цветанов докато ПП ГЕРБ показва какво я обединява с ЕНП, БСП подчертават своите различия с ПЕС и председателя й Сергей Станишев. „Мога да гарантирам, че в нашата листа с кандидати за евродепутати няма да има хора, обвинени за прани на пари в особено големи размери, защото това би означавало, че искаме да ги скрием в ЕП“, категоричен бе зам.- председателят на ГЕРБ.

„В живота и политиката трябва да знаеш кога е дошъл моментът да направиш крачка назад или настрани, за да продължиш напред. Макар и да не съм нарушил закона, нямаше как да допусна този случай да урони престижа на партията.

Аз се интересувам от силата и единството на ГЕРБ, а не от конкретни постове“, обясни Цветанов. Той подчерта, че е показал своята солидарност с колегите си Димитър Главчев, Валентин Радев, Николай Нанков, Ивайло Московски, Цецка Цачева и Ваня Колева, които също без вина се разделиха с позициите си.

„Трябваше да застана зад приятелите си. Аршинът трябва да е еднакъв за всички“, посочи зам.- председателят на ГЕРБ. Той допълни, че БСП в такива ситуации могат само да дават оценки и да съдят, но не и да поемат отговорност, като даде пример с катастрофата край Бяла. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама