НФСБ иска по-строги наказания за нарушители на пътя

16:00, 29 мар 19 / Политика 25 832 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По-сурови наказания за тежки нарушения при пътнотранспортни произшествия предлагат Валери Симеонов и народните представители от НФСБ. Те са внесли в деловодството на Народното събрание промени в Наказателния кодекс.

По-строгите санкции са за случаите, когато деянието е извършено в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества, или техни аналози, когато е настъпила телесна повреда или смърт на повече от едно лице, когато лицето е избягало от местопроизшествието или е управлявало без да има необходимата правоспособност, когато е причинило смърт на пешеходна пътека. В тези случаи се предлага наказанието лишаване от свобода да бъде завишено като вместо досегашните от 3 до 15 години се предвидят от 5 до 20 години, а в особено тежки случаи лишаването от свобода вместо от 5 до 20 години да стане от 10 до 30 години, предлагат вносителите.

С предложеното изменение на чл. 343, ал.3, буква "б" от Наказателния кодекс се цели постигането на по-голяма адекватност на наказанието спрямо резултата от деяния, при които се извършват тежки нарушения на правилата за движение по пътищата, които са животозастрашаващи и дори често се стига до отнемането на човешки живот, посочват народните представители от НФСБ. Те дават пример с млад човек от Царево - Евелин Дуков, блъснат и убит на пешеходна пътека в Приморско от злоупотребил с алкохол водач на автомобил. Случаят на Евелин е показателен, тъй като водачът в пияно състояние, който отне живота му и избяга от мястото на произшествието, няма да бъде адекватно наказан и е спорно дали ще получи ефективна присъда, коментират от НФСБ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама