Заместник на Румяна Бъчварова - зад скандала с апартаментите на властта

10:21, 29 мар 19 / Политика 25 3453 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След като ТОПНОВИНИ разкри версията, че Томислав Дончев и Румяна Бъчварова са действали координирано по атака срещу Цветан Цветанов, наяве излязоха нови факти, свързани с разследването на “Свободна Европа” и т.нар. Антикорупционен фонд.

Заместник-министърът на вътрешните работи от кабинета "Борисов 2" Филип Гунев е председател на фондацията "Антикорупционен фонд", която бе двигател в разследването на апартаментите на властта, съобщават онлайн издания. От регистъра на неправителствените организации става ясно, че той е бил вписан като такъв от март 2019-а - дни преди избухването на “Апартаментгейт”.

Гунев бе зам.-министър в служебното правителство на Марин Райков, а в кабинета "Борисов 2" той бе заместник на Веселин Вучков, а след това и на Румяна Бъчварова. Самата Бъчварова е началник на кабинета на Борисов в момента и получи назначение за посланик в Израел. До момента Бъчварова не е отпътувала по назначението си, тъй като е част от инициативния комитет по посрещането на папа Франциск у нас.

Както ТОПНОВИНИ вече съобщи дъщеря на Бъчварова Лора Филева е служител на "Капитал”, а мъжът, с когото живее на семейни начала, Росен Босев, завеждаше ресорите правосъдие и вътрешни работи. Именно Босев отговаряше за медийното отразяване в "Дневник" и "Капитал" на скандала с имотите на властта.

Макар днес да се занимава с антикорупционни разследвания, Филип Гунев има интересна биография. Той бе дългогодишен експерт в Центъра за изследване на демокрацията, финансиран от американския филантроп Джордж Сорос. След рухването на КТБ Гунев се оказа и крупен депозант във фалиралата банка с близо 100 000 евро на влог.

Сред новите фигури във фонда е и Бойко Станкушев - бивш член на СДС и „Подкрепа“, журналист от БНТ и доскорошен медиен съветник на подсъдимия Николай Ненчев – бивш министър на отбраната.

Николай Стайков, Грета Ганева, Мирослава Петрова, София Желева и Йордан Карабинов са другите лица в организацията, които са свързвани в публикации с Иво Прокопиев и “Да, България”.

При сформирането си фондът заявява амбиция да спазва етичните си правила за независимост, безпристрасност, професионализъм и отговорност. Вътрешният правилник не позволява на членовете му да са част от партия, но Мирослава Петрова е присъствала при регистрацията „Да, България“ в съда, Грета Ганева е бивш политик и кандидат от Реформаторския блок, а Лилия Рангелова е член на „Европейска Гражданска Инициатива за Медиен Плурализъм“ която платформа пък е създадена от организацията „Европейски алтернативи“, финансирана от Джордж Сорос.

При създаването си Антикорупционен фонд получава веднага от 902 960 лева от „Америка за България“. До момента не е ясно как и за какво са изхарчени парите от осемте служители на фонда.

Сайтът на организацията не дава достъп до информация за екипа й, както и какви точно са етичните правила, на които разследванията им се уповават. Също така, до момента няма повече яснота по какъв начин фондът си партнира с bTV и “Свободна Европа”. До момента има публична информация, че организацията прави съвместни разследвания с двете медии. Темите на разследванията се разискват най-широко и продължително в ефира на телевизията.

Друг любопитен факт е, че bTV се обвързва с Румяна Бъчварова и по друг начин. Агенцията “МАРКЕТ ЛИНКС”, създадена от Бъчварова (и свързвана и до днес с нея, макар тя да не е номинален собственик) има договори за работа с телевизията. Агенцията прави поредица от социологически изследвания, които се коментират в ефир. Освен това “МАРКЕТ ЛИНКС” прави и изследвания с фокус групи за водещи и предавания в медиите. Така, на практика кръгът, свързван с Бъчварова, може реално да влияе върху решенията, които се взимат в телевизията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама