Приеха на първо четене забраната за палатки върху дюни

15:10, 28 мар 19 / Политика 25 899 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът прие на първо четене забрана за поставянето на плажни принадлежности и палатки, съобщи БТА. Приета беше и забраната за преминаването, паркирането и престоя на пътни превозни средства върху подвижни, неподвижни и облесени дюни, освен в случаите на разрешено строителство. Промените, внесени от Министерския съвет, в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие бяха одобрени единодушно с 97 гласа "за".

Прецизирани са и административно-наказателните разпоредби на закона. Със законопроекта се създава възможност заповедите на министъра на туризма, с които се нарежда провеждането на търгове с тайно наддаване за отдаване под наем на обекти, изключителна държавна собственост, да подлежат на предварително изпълнение.

Създават се два нови публични регистъра - на класифицираните морски плажове и на групираните морски плажове. В хода на дискусията беше обърнато внимание на необходимостта от прецизиране на дефинициите за пътни превозни средства и пресилената санкция за поставяне на плажни принадлежности върху дюните.

Който в нарушение на закона постави плажни принадлежности или палатка върху подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и залесени дюни, попадащи в границите на зона "А", зона "Б" или в урбанизираните територии на населените места след границите на зона "А", ако по друг закон не е предвидено по-тежко наказание, ще се наказва с глоба от 500 до 1000 лв. или с имуществена санкция от 1000 до 3000 лв., предвиждат измененията.

Ако някой в нарушение на закона премине или спре пътно превозно средство за престой или за паркиране върху дюни, ще бъде наказан с глоба от 1000 до 3000 лв. или с имуществена санкция от 3000 до 5000 лв.

Министърът на туризма Николина Ангелкова коментира, че този законопроект е бил близо две години на обществено обсъждане. Тя каза, че от ведомството ще подкрепят всички конструктивни предложения за максимално прецизиране на текстовете, така че да бъдат в интерес на обществото и предлагането на по-качествен продукт за летен туризъм.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама