Шотландски изследователи разработиха устройство за телефон, което открива арсен в питейната вода

10:30, 01 апр 19 25 1379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изследователи разработили биосензор, който се свързва с телефон и използва бактерия, за да открива дали в питейната вода има арсен. Това устройство може да помогне на милиони хора да избягват живителната течност, замърсена с вредното вещество.

Негови автори са учени от университета в Единбург. Тяхната цел е да предоставят заради спешната необходимост прости и достъпни решения на място за замърсени водоизточници. В страните с ограничен ресурс липсват достатъчно квалифициран персонал и здравни структури за тестване на питейната вода. Според изследователите новите устройства могат да заменят съществуващите тестове, които са трудни за прилагане, за тях е необходимо специално лабораторно оборудване и могат да произвеждат токсични химикали.

Учените разработили биосензора като манипулирали генетичния код на бактерията Escherichia coli. Добавили генетични компоненти, които да действат като усилватели, когато открият арсен. Към пластмасово устройство, съдържащо бактерии, суспендирани в гел, се подава проба от водата. Флуоресцентни протеини показват, че в нея има наличие на арсен.

Замърсяването на водата с тежки метали е световен здравен проблем. По данни на УНИЦЕФ над 140 млн. души по целия свят консумират замърсена с арсен питейна вода. Само в Бангладеш, където изследователите тествали биосензорите, защото там са открити едни от най-високите нива на замърсяване на подпочвените води с арсен, близо 20 млн. души пият такава вода.

Дългосрочното излагане на опасни нива на арсен води до тежки кожни лезии и ракови заболявания. То е свързано с 20 на сто от всички смъртни случаи в най-тежко засегнатите райони.

Шотландските учени смятат, че техният подход може да се използва за откриването на други токсини в околната среда, за диагностициране на болести, също така и за локализиране на противопехотни мини.

Изследването е публикувано в Nature Chemical Biology. Повече информация, новини и интервюта на тема здраве можете да намерите на framar.bg-Медия

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама