Британските депутати се съгласиха да отложат Brexit

06:45, 28 мар 19 / Свят 25 1099 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Камарата на общините на британския парламент реши да удължи срока, предвиден за напускане на Европейския съюз. При снощното гласуване 441 депутати подкрепиха поправка за отлагане на Брекзита, 105 бяха против

Това се случи, след като депутатите поеха контрола върху дневния ред за излизането на Великобритания от Европейския съюз и на фона на новината, че премиерът Тереза Мей е готова да подаде оставка, ако подкрепят сделката й за Brexit.

Британските депутати се опитаха да формират мнозинство по различни алтернативни варианти на процеса на излизане от ЕС. Гласуваните предложения нямат обвързващ характер, но показаха, че няма консенсус в Камарата на общините.

Депутатите се съгласиха за отлагане на датата за Brexit, но се обявиха против излизане без сделка на 12 април - първата възможна отсрочка след първоначалната дата 29 март. Отхвърлена беше и идеята за усъвършенствана сделка от норвежки тип, която включва членство в общия пазар и митническо споразумение с ЕС.

Не беше прието оставане в Европейската икономическа зона и влизане отново в Европейската асоциация за свободна търговия.

Не бяха одобрени и останалите възможности за митнически съюз, алтернативен план за тесни икономически отношения с ЕС, отказ от задействане на чл. 50, за да се избегне излизане без сделка, референдум за одобряване на сделката на Brexit, преди да бъде ратифицирана от парламента и управляем процес "без сделка", ако не бъде постигнато споразумение с ЕС.

Договореното от премиера Тереза Мей споразумение на два пъти бе отхвърлено от парламента, но шансовете за одобрение се увеличиха, след като вчера Мей заяви, че е готова да напусне премиерския пост предсрочно.

Бъдещето на споразумението обаче продължава да е несигурно заради позицията на северноирландските юнионисти, които по принцип подкрепят кабинета на Мей, но обявиха, че сега ще гласуват против нейната сделка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама