Комисар Мария Габриел при папа Франциск във Ватикана

18:50, 27 мар 19 / Свят 25 247 Topnovini

По покана на Светия Престол на Ватикана, българският еврокомисар по цифровата
икономика и общество Мария Габриел беше приета от Папа Франциск на специалната
церемония "бачиамано" и разговаря с него по въпроси, свързани с новите технологии и
отстояването на общочовешките ценности. Това съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

Комисарят благодари на Светия Отец за силния му глас в защита на младите хора, на
християнските ценности и поставянето на човека в центъра на всички действия, както и за отвореността му към новите технологии.

"В работата си се водя от принципа новите технологии да позволяват да утвърждаваме нашите човешки ценности и принципи, да ни помагат за по-голям достъп до култура и образование", сподели с папата Мария Габриел.

В тази връзка тя му поднесе символичен подарък – снимка на творбата на един от победителите в конкурса за компютърна рисунка "България в Европа: минало, настояще, бъдеще", който организира за българските ученици по повод 3 март. Творбата изобразява дядо Добри – възрастният човек, посветил се изцяло на духовния свят и православната вяра, който се превърна за българите в синоним на добродетел. Авторът е Виктория Дрънкарева – ученичка от Професионална гимназия по
строителство, архитектура и геодезия "Ангел Попов" във Велико Търново.

"Смятам, че новите технологии трябва да ни служат за борба със социалното изключване и бедността, да ни позволяват да бъдем близо до нашите изконни човешки ценности, да позволяват на младите да изразяват своята креативност. Радвам се, че днес има млади хора, които осъзнават колко е важно да съхраним човечността и добротата", сподели българският еврокомисар с Папа Франциск, който остана впечатлен от силата на посланието на подаръка.

Мария Габриел сподели още, че образованието и културата са тези, които в днешния цифров свят могат да помогнат в борбата и с предизвикателства като фалшивите новини, а така също и да насърчат отстояването на етични принципи в развитието на изкуствения интелект.

Папа Франциск също поднесе подарък на българския еврокомисар – медал с герба за 6-ата година от папството му, на обратната страна на който е изписано, че никой не е по-важен от мира и всичко може да бъде загубено с война.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!