Главният архитект на София призна за натиск от "Артекс"

15:45, 27 мар 19 25 1933 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главният архитект на София Здравко Здравков призна, че е бил изнудван по аферата "Артекс", съобщи bTV.

Здравков потвърди, че е получавал СМС-и за натиск от семейство Мирянови, които са основатели на строителната фирма "Артекс". Здравков обаче отказа да покаже СМС-ите пред телевизията.

По думите на Здравков семейство Миранови не били единствените, които се опитвали да ми влияят.

Фирмата се озова в центъра на скандала с апартаментите на властта на преференциални цени, който засега стана повод за три оставки в изпълнителната власт - на правосъдния министър Цецка Цачева, и зам.-министрите на спорта и енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов.

Здравков коментира и че за момента не е ясно дали строителството на сградата на улица "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" е законно. Това трябвало да заявят от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Ако строежът обаче се окажел незаконен, частта от сградата, която е в нарушение, би трябвало да се премахне.

Първият архитект в столицата обясни, че разрешителното за строеж на небостъргача не е презаверявано, а това е можело да се случи до ноември 2018 година.

На въпрос защо въпреки това строителните дейности продължават Здравков не може да отговори.

От коментара му стана ясно и че според издадените разрешителни в сградата не би трябвало да има жилища. Тя е проектирана като административна сграда и обектите в нея са предвидени като ателиета. Ако се продават като апартаменти, хората трябва да знаят, че ще плащат по-високи данъци, допълни Здравков.

Не стана ясно и защо в документацията за строежа на сградата в "Лозенец" се взема предвид позицията на заместник министъра на регионалното развитие Валентин Йовев, че за сградата трябва да важат новите правила и съответно разрешителното за строеж да е 10 години, а не позицията на регионалния министър, която казва, че писмото на нейния подчинен няма правна стойност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама