Заседналият начин на живот е по-опасен, отколкото предполагаме

12:40, 27 мар 19 / Здраве 25 1256 Шрифт:
Topnovini

Резултатите от ново изследване сочат, че хората, които предимно стоят прави или ходят два-три часа, докато са на работа, са с по-малък риск от затлъстяване и високо ниво на холестерола, съобщава Journal of Epidemiology & Community Health, цитиран от БТА.
 
Почти всеки десети случай на преждевременна смърт е неразривно свързан с ниско ниво на физическа активност и преди всичко със заседнал начин на живот.

Мнозина предпочитат да прекарват свободното си време, седейки удобно или излежавайки се. Освен това много хора са принудени да седят цял ден на работното си място в офиса. "Затова борбата със заседналия начин на живот може да донесе много ползи на общественото здравеопазване", заявиха учени от Кралския университет в Белфаст.
 
Дори повърхностното наблюдение на хора, които водят заседнал начин на живот, през последните 3-4 години показва, че сред тях затлъстяването, повишеното ниво на холестерола, диабетът, сърдечните и сърдечносъдовите болести са няколко пъти по-чести, отколкото сред другите хора.
 
Учените ползвали данни не само за Великобритания, но и за други развити страни в света. По мнението им, най-проблемна е ситуацията в страните с развита икономика.

Оказало се, че всеки трети британец страда от недостатъчна двигателна активност и прекарва около 6 часа дневно, седейки или лежейки пред компютърния екран. Това води до гореспоменатите здравословни проблеми и заболявания, от които ежегодно умират близо 70 хиляди жители на Обединеното кралство.

Най-честата причина за преждевременна смърт е диабет тип 2. У водещите заседнал начин на живот вероятността от появата му е почти два пъти по-голяма, отколкото у другите хора. При това заради недостатъчната двигателна активност у всеки шести диабетик се появява невъзприемчивост към инсулина.

Учените заключиха, че заседналият начин на живот е огромна заплаха за здравето на милиони хора. Тя обаче може да се избегне, ако нивото на физическите натоварвания се увеличи с 50 на сто. Редовното спортуване, физическите упражнения, отказът от консумация на вредни храни и здравият сън могат да променят нещата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама