Парламентът върна стария праг на преференциите

11:26, 27 мар 19 / Политика 25 1181 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Депутатите гласуваха промените в Изборния кодекс, с които беше върнат старият праг при преференциите, съобщи БГНЕС.

Така отново заработват старите правила – 7% праг на парламентарните и местните избори и 5% на изборите за депутати в Европейския парламент. Законодателната инициатива е на ГЕРБ, а решението за нея дойде след заседание на Изпълнителната комисия на партията и беше провокирано от широкото обществено недоволство, породено от чувствителното завишаване на праговете с промените на кодекса през месец февруари.

Остава без промяна и машинното гласуване – в 3 000 секции на европейските избори и 6 000 на местните. От догодина пък страната ни поема път към цялостно въвеждане на машинния вот.

Дебат предизвика поредното предложение на ДПС да се въведе възможност за водене на предизборна агитация на майчин език в случай, че има осигурен превод на български. „Да отменим тази мракобесна забрана, която освен, че дискриминира нашите европейски приятели, дискриминира и голяма част от българските граждани“, призова Хамид Хамид от парламентарната трибуна. Според движението използването на майчин е език е право, гарантирано от Конституцията.

На обратното мнение бяха от „Обединени патриоти“. „Предложението на ДПС за използване на чужд език по време на предизборна кампания е противоконституционно“, посочи Павел Шопов от трибуната. „Не мога да разбера каква е тази политическа демагогия. Какви са тези приказки за този майчин език, за още няколко такива символични понятия. Става въпрос за турски и никакъв друг език“, смята той.

В дебата се включи и народният представител Юлиан Ангелов. Според него кампаниите трябва да бъдат водене единствено и само на български, защото той е официалният език на страната ни.

От ДПС настояваха още Избирателни секции извън страната да се образуват навсякъде, където има дипломатическо и консулско представителство и над 20 избиратели, както и там, където минимум 40 избиратели са подали заявление, че искат да упражнят правото си на глас. От движението за пореден поискаха да отпадне и принципът на уседналост. В крайна сметка нито едно от предложенията им не срещна одобрението на мнозинството. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама