Пловдивски ученици на една сцена със световни звезди на тангото и фламенкото

11:00, 30 мар 19 / Култура 25 1352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Водещият аржентински танго хореограф и изпълнител Диего Окампо идва в Пловдив от 5 до 10 април за репетиции с ученици от Националната гимназия по сценични и екранни изкуства в Пловдив за музикално-поетичния спектакъл „От Испания до Аржентина“. Той ще подготви и представи хореографията за участието на ученици от класа на Зоя Капон в уникалното представление, което ще ни срещне със звезди на фламенкото и тангото от световна величина.

На 3 май в Античния театър в Пловдив уникална формация от топ-танцьори и музиканти от Испания, Аржентина и Франция ще поведе публиката по следите на любовта и демоните на душата в музикално-поетичния спектакъл „От Испания до Аржентина“. В танц, музика и поезия ще бъде представена история за път и открития, за любов и свобода. „Никога не е късно да скъсаш оковите на ежедневието и да тръгнеш без посока в търсене на истинското си “аз”, живо и туптящо“ – казват за спектакъла организаторите от Асоциация за културен обмен „Арт галерия Константин“ – Париж.

Вдъхновението за представлението идва от танго пиесите на аржентинеца Астор Пиацола, фламенко класиките на Мануел де Файя и поезията на Федерико Гарсия Лорка, Хулио Кортасар, Алфонсина Сторни, Хорасио Ферер. Освен задължителните Танц на огъня от „Любовна магия“ на Де Файя и „Либертанго“ на Пиацола, публиката ще се наслади и на по-малко известни композиции на двамата музиканти, съпътствани от танц и поезия.

Първата част на спектакъла е посветено на Испания и ще бъде открита от примата на фламенкото Сара Хименес. Тя е родена в Гранада и е разпознаваема с експресивния си стил от участието си в множество представления и фламенко фестивали. Била е и солистка във Фламенко балета на Андалусия. Специализирала е класически танци, салонни танци и латино ритми. Тя ще бъде на сцената с набралия вече популярност във фламенко средите китарист Пабло Хименес Хехт. Той е представител на новото поколение фламенко китаристи със солидно академично образование и носител на различни отличия.

Стихията на андалуското фламенко ще бъде допълнена от ученичката на Сара Барас Кармен Камачо от Малага и професионалния фламенко изпълнител от Мадрид Рафаел Рамирес. Музикалният акомпанимент на изпълненията им е на младия виолончелист, певец и композитор от Андалусия Тин Фернандес и китариста Франсиско Мартин Сердан. В края на 2018 г. Тин Фернандес издаде най-новия си авторски албум Alma Bohemia, в който съчетава по новаторски начин съвременни и фламенко музикални теми. Заедно с основана от него група той представя своите композиции в множество театри и събития, свързани с фламенкото в Испания.

Във втората част на спектакъла група от аржентински музиканти и танцьори ще ни поведе по огнения път на тангото. Танцьорите Карина Колмейро и Диего Окампо ще представят своя прочит на танца. Те са търсени капацитети и танго хореографи в Европа и Америка. Карина е преподавател в Националното танцово училище в Буенос Айрес и във водещи танцови школи в Аржентина. Артистичните й влечения я вдъхновяват за фюжън експерименти, в които комбинира танго и съвременен танц.

Диего Окампо, който е музикален директор и един от хореографите на спектакъла, също експериментира с традиционното танго, използвайки вариации на митичното Tango Embrace. Той развива нов подход към тангото във всички негови измерения и вярва, че то не е просто танц, а форма на музикално и театрално изразяване. Диего е роден в Буенос Айрес и завършва училище по драматургия и танци. Той е танцьор в Национален театър Сервантес в Буенос Айрес.

Учениците от Националната гимназия по сценични и екранни изкуства в Пловдив за музикално-поетинчния спектакъл „От Испания до Аржентина“ с директор Емилия Арабаджиева ще участват и в двете части на спектакъла. Самите те очакват с нетърпение срещата си с Диего Окампо в началото на април.

Музикалното пътешествие към Аржентина ще бъде водено от млади аржентински музиканти, които в момента творят и работят в Париж. Дуото на Себастен Волко (пиано) и Пабло Гиньоли (бандонеон) е известно със съвременните си джаз и фюжън интерпретации на танго музика и собствени композиции. Самият Волко е популярен в Аржентина с авангардните си рок и джаз формации. Гиньоли си сътрудничи с основателите на Gotan Project в Париж в нови формации за съвременна интерпретация на танго музика. Виолончелистката Вероника Воти е също част от обществото на френската авангардна музика, работеща в сферата на аржентинското танго. Тя е основател на дамския оркестър за съвременна танго музика Fleurs Noires (Черните цветя), който развива собствен авангарден репертоар и записва три албума с него. Работи с Гиньоли и музиканти от Gotan Project в различни формации и инициативи.

Танцовите и музикални изпълнения ще бъдат съпроводени от поетични изпълнения на творби на испански и латиноамерикански поети. Специално за българската публика те ще бъдат изпълнени от актьорите Анна Танчева-Маньол и Миглен Мирчев, които живеят и работят в Париж.

Организаторът на концерта д-р Радева разказва: „Идеята ни е да направим спектакъл, с който да споделим емоционалния заряд, който носи европейската култура от началото на ХХ век. От векове Испания и Франция имат общ културен живот. В началото на миналия век испанските творци са свързани с живота в Аржентина, фламенкото излиза от провинциалните рамки на Андалусия и оживява в класическите композиции на Мануел де Файя и в стиховете на Лорка, тангото прави своя пробив в Америка и Европа, а композициите на Пиацола бележат целия ХХ век с революционните си интерпретации на традиционното танго. И всички тези различни изкуства ни говорят на един език, който докосва душата и сърцето на всеки човек, независимо на каква възраст е и къде живее.“

Спектакълът е спонсориран от “Арт галерия Константин” - Франция. Асоциацията организира различни концерти и изложби в галерия „Константин“ в парижкото предградие Вердерон, както и в Пловдив и София. Организацията насърчава културния обмен между България и Франция и подкрепя развитието на млади таланти.
За информация - www.artgalleryconstantin.com

Билети за спектакъла „От Испания до Аржентина“ могат да се закупят в мрежата на Евентим. Предвидени са намаления за ученици и пенсионери.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама