Задържаха в мигрантски лагер мъж, който цял живот живее в България

10:30, 27 мар 19 / Общество 25 483 Topnovini

29-годишен арменец, който е в България от малко дете, беше задържан и настанен в лагера за мигранти в Бусманци. Причината е, че през целия си живот Давид Акопян не е имал български паспорт или какъвто и да е документ за гражданство.

На много места в Несебър, където цял живот е живял Давид, има кутии за събиране на дарения, с които да му се помогне.

„Идват специално за това. Много хора в града познават момчето и идват с думите: „Ние го познаваме като добро момче, как е възможно това да се случи точно на него?”, разказва Елена Николова, която работи в един от магазините, където са поставени кутиите за дарения.

Въпреки че е роден в Армения, хората в Несебър приемат Давид като местен. Озовава се в България, когато е на три години. Водят го неговите майка и баба.

„Майка ми се е опитвала да му оправи документите, но просто не е станало това нещо и след като е навършил 18-години вече са му казали, че няма как да му направят тези документи”, разказа братът на Давид – Дейвид Дяков.

Майката сключва брак с българин, който обещава да осинови Давид. Това обаче така и не се случва. Вместо това семейството е подложено на системен домашен тормоз.

Давид е единствената опора за брат си и майка си – макар и по документи такъв човек в България да не съществува.

„Поради липса на документи той не може да завърши образованието си, средното си образование, не може да се яви на матура. Има голям интерес и към психологията, и към литературата – това са предмети, които изключително много му вървяха в училище”, разказва приятелка на Давид – Весела Велкова.

Негови съученици споделиха пред bTV, че в ученическите си години Давид е бил изключително позитивна, инициативна и артистична личност.

На 9 март младият мъж отива с приятели до Варна и е задържан при рутинна проверка. Така се озовава в лагера за мигранти в Бусманци, на общо основание с всички нелегално преминали границата ни.

Давид обаче е прекарал целия си живот у нас и иска да продължава да живее в България и да работи като всички останали. Ако се върне в Армения, трябва да стане военнослужещ, защото страната е във военен конфликт с Азербайджан.

За да се освободи от военна служба, Давид трябва да си я откупи като заплати на арменската държава между 5 и 7 хиляди долара. Сумата е непосилна за семейството му.

Затова се организират благотворителни кампании.

„Това е краткосрочно задържане за един месец и парадоксът в неговия случай е, че човек, който четвърт век живее в България, трябва да бъде лишен от свобода до един месец, за да бъде установена самоличността му, въпреки че стотици хора го познават. Очевидно това е човек с добри социални контакти”, поясни адвокатът Диляна Гитева.

Тя уточни, че няма вариант Акопян да получи гражданство само на базата на това, че много хора го познават. Има обаче надежда, че той ще бъде освободен много скоро, дори и днес, след като самоличността му бъде установена.

Самият Давид лично разказа своята история по телефона от лагера в Бусманци.

Мъжът обясни, че той и останалите задържани се намират в големи килии от по 20 човека във всяка и че самата сграда, както и условията в нея, са като в затвор.

Въпреки всичко Давид не губи надежда и е благодарен за голямата подкрепа, която е получил от хората, които го познават.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!