Британските депутати ще гласуват серия от алтернативни планове за Brexit

07:50, 27 мар 19 / Свят 25 772 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският парламент поема от правителството контрола върху дневния ред за Brexit от днес. Депутатите ще гласуват по серия от алтернативни планове за напускането на страната на Европейския съюз.

Съгласно предложението на депутата от Консервативната партия Оливър Летуин, което бе прието късно в понеделник вечер след гласуване в Камарата на общините, депутатите ще проведат т.нар. „показателни гласувания“, за да се установи дали има консунсус по алтернатива на сделката на Мей. Това означава, че днес обичайният правителствен график ще отстъпи място на плановете на депутатите.

Историците твърдят, че такава фундаментална промяна в отношенията между правителство и парламент не е наблюдавана от 1642 година.

В късния следобед председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу ще оповести кои опции за Brexit ще бъдат обсъдени и след това гласувани, но се очаква сред тях да са и по-крайни варианти като оставане в митническия съюз и общия пазар, втори референдум или отмяна на Brexit. Възможно е „показателни гласувания“ да има и следващата седмица. Резултатите от гласуването не са обвързващи и правителството не е задължено да променя стратегията си за Brexit.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама