Трайчо Трайков: Изненадан съм, че политици с дълъг опит постъпват по този начин

18:27, 26 мар 19 / Политика 25 455 Topnovini
БГНЕС

Изненадан съм, че политици с такъв дълъг опит могат да постъпят по този начин – аз, докато бях във властта, не съм си позволил да купя и да продам нищо, нула – дори акции от дружества на Българската фондова борса, защото винаги си правя сметка как през две стъпки може да се направи връзка с нещо – това мисля, че е задължителен филтър, който трябва да има всеки политик. Това каза пред bTV бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков.

„В случая скандалът стана мега скандал, защото нещата са много ясни и хипотезите са само две – или това е действителната цена и тогава, когато си във властта и от теб зависи щастието на продавача, очевидно не сте равнопоставени в сделката, или това не е истинската цена и нещо се крие. Ти, когато си политик, във властта, не може да допуснеш хората да приемат едното от двете, че е вярно.

Неслучайно по тази причина ето такива хора, за които говорим, те не си отиват или се връщат отново след такива грандиозни катастрофи за милиони и милиарди, но изгарят по такъв не маловажен, но в съпоставка сравнително по-дребен… и аз мисля, че Борис с безспорния си тактически усет това много добре го.. при него си отиват хора за скъпи чанти, за скъпи обувки, часовници, които са ги видели. Нека си ги носят вкъщи, но да не се види”.

По времето на бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков подалият оставка днес Красимир Първанов заради евтин апартамент от „Артекс“ бе уволнен като шеф на НЕК заради подписване на анекс с руснаците за АЕЦ „Белене“.

Трайчо Трайков припомни, че в края на март 2011 г. е изтичал срокът на подписан документ, по който НЕК и „Атомстройекспорт“ са се договаряли за изграждането на АЕЦ „Белене“.

Той добави, че няколко месеца преди това е разговарял с руския министър и негови представители и им казал, че докато няма окончателен  договор, иска да спрат да произвеждат каквото и да е. Той уточни, че всичко това е било поръчано по времето на Станишев през 2008 г. и допълни, че още в началото, когато е станал министър е поставил въпроса, че след като приключат с производството на каквото са започнали – не иска да започват нови неща, за да ограничат щетите и за тях, и за нас. Това е бил и мандатът на Красимир Първанов, който е щял да сложи подпис под споразумението, обясни Трайков и допълни, че Красимир Първанов е знаел за това решение.

„Мандатът за преговори тогава беше замразяване на проекта до постигането на споразумение по окончателен договор или до непостигането на окончателно споразумение. На поредната оперативка в деня преди изтичането на срока, в който всички докладваха по своите теми, той каза „Г-н министър, трябва да ви кажа нещо“. Отидохме в кабинета и той ми каза „Подписах руската версия“.

Аз тогава моментално му казах, че го уволнявам, макар че нямах това право, защото първо трябваше да мине през УС на БЕХ, както и стана“, разказа бившият енергиен министър.

„Ако беше спазена стратегията ни за преговори, ако бяха спазени моите указания, нямаше да е произведено и половината от това, което платихме“, заяви Трайков и добави, че има щета заради продължилото производство на части.

Той коментира позицията, която Красимир Първанов, заема в „Лукойл”, като представител на държавата там.

„Той е представител на златната акция на държавата в „Лукойл“, което дава права по много ограничен кръг въпроси, свързани със съществуването или несъществувавено на „Нефтохим Лукойл“. Но като човек, който е непрекъснато във връзки и личен контакт с топ мениджмънта на „Лукойл“, при добро желание би могъл да им дава жега по търговски и ценови въпроси“, каза Трайков.

"Никой няма интерес да се кара с държавата, освен ако държавата доброволно не отстъпи от функциите си. И най-слабата държава, най-малката или по каквито и да е критерии, е по-силна от най-силната друга организация".

Според него няма разумно обяснение защо Красимир Първанов е успял да се върне във властта, след като веднъж е бил отстранен от нея.

„Не може в такава ситуация, която се е случила в живота ти с очевидно негативен ефект върху сферата, за която си отговорен, да те върнат обратно там. Когато беше номиниран, имаше доста остра реакция от всички работодателски организации“, каза Трайчо Трайков. Той добави, че Валери Симеонов е номинирал Първанов, което е странно, защото бившият вицепремиер винаги е бил против АЕЦ „Белене“.

Трайчо Трайков каза, че имуществото му все още е запорирано, като върви и делото в специализирания съд, като го определи като „тотална пародия“, защото прокуратурата не може да докаже тезите си.

Трайков каза, че няма начин АЕЦ "Белене" и "Турски поток" да се случат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи