Миню Стайков остава в ареста

14:05, 26 мар 19 / Крими 25 649 Шрифт:
Topnovini

Миню Стайков остава в ареста, ще го лекуват в МВР болницата под охрана. Това реши спецапелативният съд.

Сред част от мотивите на магистратите са, че има опасност да извърши ново престъпление, делото е с фактическа и правна сложност, голяма част от свидетелите са подчинени или зависими от Миню Стайков и може да им се окаже въздействие. Освен това, според съда, държавното обвинение работи с нужната бързина.

В съда стана ясно, че на 20-ти декември миналата година Стайков е прекарал мозъчен инфаркт, придружен с пареза. Предписано е лечение с лекарства и рехабилитация. Според вещите лица той не може да се лекува в болницата към затвора. Може обаче да се лекува в условията на ареста, като бъде пратен в лечебно заведение. Така съдът задължи шефа на затвора в София да настани Миню Стайков в МВР болницата.

Отменена беше паричната гаранция от 500 000 лева на спецсъда.

„Моля да потвърдите мярката гаранция, тъй като здравословното ми състояние е тежко, не получавам адекватна лекарска помощ и се чувствам унижен, тъй като не мога да ходя сам дори до тоалетната”, заяви Миню Стайков пред апелативните спецмагистрати. Той помоли да не бъде увеличаван размерът на гаранцията му от 500 000 лева , защото и тази сума била непосилна за семейство му.

Стайков беше докаран в съда в инвалидна количка.

Съдът отказа да гледа мярката на Миню Стайков при закрити врата, каквото беше искането на защитата му. Причината - здравословното му състояние не е държавна тайна и не засяга личния му интимен живот.

Прокуратурата помоли съда, ако реши да потвърди гаранцията, тя да бъде по-голяма по-размер. Иначе държавното обвинения бяха категорични - престъпленията, в които е обвинен Стайков са тежки, има опасност да повлияе на разследването и да извърши ново престъпление.

Алкохолният бос е в ареста от 5-ти септември 2018 г. Спецпрокуратурата го сочи като част от престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления и продажба на акцизни стоки без бандерол. Преди седмица спецсъдът го освободи под рекордната гаранция от половин милион лева, но прокуратурата обжалва мярката. Мярката обжалва и защитата на Стайков с искане за намаляване размера на гаранцията.

В началото на декември стана ясно, че Стайков е с влошено здраве и след прекаран инсулт, но според магистратите той може да се лекува в болницата на затвора.

През януари се предаде синът на алкохолния бос - Стайко Стайков. Младежът се издирваше с европейска заповед пет месеца и изненадващо се появи в „Пирогов” с твърдението, че е отвлечен. Стайко Стайков е сочен от спецпрокуратурата като част от престъпна група на баща си и е под домашен арест заради влошено здраве.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама