ТОПЛИЧНО с Радина Червенова

10:30, 29 мар 19 25 5376 Шрифт:
Автор:

Години наред животът ѝ преминава под светлините на прожекторите в телевизионното студио на обществената телевизия, където от 1984 година започва професионалния ѝ път.

Радина е от жените, които с елегантната си изтънченост и огромен професионализъм изпълват общественото пространство. Споделя, че най-много е научила от друга икона на малкия екран - Бригита Чолакова.

В средата на месеца Радина Червенова спечели признанието в конкурса "Жена на десетилетието"(Категория "Малък екран") и посвети наградата на колегите си от "По света и у нас".

Награда, която е допълнителен повод да  разговарям с едно от най-харизматичните и обичани лица на БНТ.

ТОПЛИЧНО има привилегията да надникне в света на Радина Червенова.

 

Никога не си споменавала за детството си. Кой е споменът, който носиш като скъпоценно камъче?

Родих се и израстнах през втората половина на миналия век . Като изключа лошия спомен от ограничениеята, които тогавашния режим налагаше на младите хора, спомените ми са за много обич в семейството и безкрайни игри с приятелите ми навън, по онова време играехме на "ръбчета" на ул."Цар Асен" в София /ако някой сега изобщо може да си го представи/. Това, което ми помогна да изградя своя философия за живота и отношенията между хората, обаче, са съветите на баща ми. Ще си позволя да споделя някои от тях.

Когато той ме виждаше отегчена ми казваше : "Моето момиче, на умния и интелигентния човек никога не му е скучно" или "..запомни, че когато порастнеш трябва да можеш да водиш разговор с всеки и с необразования, и с най-умния". Но един от любимите му съвети ми беше: " Моля те, когато станеш на 20 не се обличай като 40-годишна, а още по-страшно е обратното…".

Къде и как те завари падането на режима и вярвала ли си, че това е възможно?

10 ноември 1989 г. вече работех в телевизията и дори бях на "Сан Стефано" същият ден… хората шепнеха новината … страхуваха се.
Аз бях дежурна, редакторът ме извика, за да ми каже, че са изпратили кола да вземе Кольо Филипов от вкъщи , за да съобщи той новината, тъй като аз съм много млада и, може би, зрителите няма да ми повярвят. Аз самата стоях в апаратната на студиото, за да чуя за събитието от Кольо Филипов и да повярвам, че няма връщане назад.

Повече дава или взима известността?

Известността, славата, богатството не са за всеки. Ако си готов за тях ще получиш любовта и благодарността на хората, ако обаче по пътя към върха забравяш за ценностите и се капсулираш в собственото си благополучие провалът е гръмотевичен.

"Не харесвам телекомуникациите, но те имат и добри страни", казва Фредерик Бегбеде. Как си представяш новините в бъдеще?

Все по-бързо достигащи до зрителите, това от което се опасявам, обаче е, че новите технологии дават и много възможности за манипулации, за изкривяване на истината, за подвеждане на обществото. В социалните мрежи всеки може да пише и то анонимно и колкото по-шокиращо звучи , толкова по-вкусно е за хората, а това е много опасно.

Ако утре всичко зависи от теб: Кои три неща би променила в държавата?

Дано не прозвучи утопично, но първо бих взела драстични мерки за опазване чистотата на въздуха и водата.
Бих направила всичко възможно да издигна авторитета на държавните институции, а законите да са валидни еднакво за всички - без компромиси.
И трето, но не на последно място, бих искала да променя мисленето на много хора , които живеят с убеждението, че животът започва и свършва с тях.

Какво е за теб вярата?

Философия, която дава смисъл на живота на Земята и пази ценностите.

Какво пречи на вярата?

Нищо не пречи на вярата, освен самите хора…Същото, което пречи да вярваме и пазим ценностите.

Авантюрист ли си? Вярваш ли, че в бъдеще ни очаква живот на друга планета? Ако имаш възможност да си сред първите, би ли заминала?

Любопитна съм към живота на Земята. Мисля, че времето няма да ми стигне да обиколя всички интересни места , така че за сега ще се огранича само със срещи със земляни.

Море или планина?

Винаги море - водата ме привлича и зарежда.

За какво би изхарчила непредвидена сума пари?

С любими хора на път.

Най-силното ти качество?

Любовта.

Най-слабото ти място?

Любовта.

Голям ли е "малкият екран"?

Всеки екран е голям, както и всяка сцена, зависи какво и как го казваш, това е шанс, но и риск.

Има ли клише за теб, което те дразни и преследва?

“ Радина, не си мръднала!” /смее се/

Как би продължила изречението: Зад приза "Жена на десетилетието" се крие…

Човек на когото никога не му е скучно.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама