Кои са петте най-подходящи ядки за диабетици?

10:40, 26 мар 19 25 1899 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ядките са много голям източник на хранителни вещества и полезни мазнини за тялото и мозъка. Неслучайно те са част от всеки здравословен хранителен режим, дори за хора, които желаят да намалят теглото си. Специалистите по хранене съветват да ги включите в менюто си. А тези от вас, които имат диабет, трябва да са по-внимателни и да наблегнат на определени видове ядки:

Бадеми

Според изследване, публикувано в сп. Metabolism през април 2011, бадемите помагат да задържите нивото на глюкоза в кръвта. Те намаляват оксидативния стрес, който е сред основните причинители на диабет и сърдечни болести.

Съвет: Консумирайте бадемите сурови или след като сте ги накиснали във вода през нощта. Препоръчителната дневна доза е 20-30 г на ден.

Орехи

Те са богати на калории и въпреки това не влияят негативно на теглото ви, консумирани в правилното количество. Орехите съдържат много полезни мазнини и създават бързо усещане за ситост, твърди сп. Diabetes, Obesity and Metabolism. В публикуваното изследване се споменава, че при редовна консумация те подпомагат процеса на отслабване.

Съвет: Хапвайте орехите сурови.

Шамфъстъци

Този вид ядки не дава много енергия, но пък е добър източник на протеини и полезни мазнини, които създават усещане за ситост. Според изследване, публикувано през 2014 в специализираното списание за диабетици Review of Diabetic Studies, хапването на шамфъстък помага да подобрите нивата на кръвната захар в тялото, което е много важно за хората, страдащи от диабет.

Съвет: Избягвайте осолените шамфъстъци. Можете да консумирате около 30 ядки от вида с плодова салата например.

Фъстъци

Източник на протеини и фибри, фъстъците са особено полезни за хората, страдащи от диабет тип 2. Ежедневната консумация на фъстъци не само ще ви помогне да намалите теглото си, но и ще ви предпази от сърдечносъдови заболявания. Тези ядки също така помагат да контролирате нивата на кръвната захар в тялото.

Съвет: Хапвайте 28-30 фъстъка дневно.

Кашу

Честият прием на кашу понижава нивата на кръвната захар и намалява риска от сърдечни заболявания. В сравнение с останалите видове ядки, кашуто съдържа по-малко мазнини.

Съвет: Отново заложете на суровия вариант на тези ядки и приемайте не повече от 25-30 г дневно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама